fredag 28 augusti 2009

Lisa Larsson fynd i Småland


En av semesterdagarna så åkte jag och frun till "Glasriket" i Småland och passade på även på att besöka en massa loppisar på vägen dit. Hade förberett mig innan avfärd och gjort en fin lista över loppisar/antikaffärer som vi skulle försöka hinna med. Ganska så snabbt så visade det sig dock att nästan samtliga av dessa hade öppet endast på söndagar, och detta var en fredag. Trodde därför att utbudet skulle vara tunt och trist, men så blev ej fallet.

Stannade på trevliga loppisar i Lindås, Rödeby och Emmaboda, som verkligen var en annorlunda upplevelse. Flera våningar (!!) med loppisprylar, möbler m m. Allt mellan himmel och jord fanns verkligen att hitta. Var jättekul att besöka, även om jag inte hittade några direkta UE-fynd. Klippte till på en liten vas ifrån "Corso"-serien formgiven av Ingrid Atterberg, men annars så avskräckte priserna. Verkar som att många av handlarna i Småland insett att många lever i tron att "i Småland kan man fynda, för där vet de inte att ta betalt" och nu börjat justera upp priserna. Många föremål var dyrare på en loppislada, än vad man får betala i en antikaffär i storstan. Detta till trots så blev det dock ett fynd...

Körde först förbi en liten loppisskylt, men bestämde oss för att vända och kolla ifall det var något. Visade sig vara en privat loppis, som precis öppnat. Hade lite loppisföremål i ett hus på tomten, som vi kikade på. Visade sig vara mest skräp, men en vas fångade mitt intresse. Vände och kollade undertill och tyckte att signaturen verkade bekant. Var dock inte säker så frågade först vad hon hade tänkt sig för vasen:

- 20 kr, men det går att pruta på...

Var som sagt mycket osäker på ifall vasen var äkta, men köpte vasen. Väl hemma så kollade jag i min referenslitteratur och kunde konstatera att vasen faktiskt var en äkta Lisa Larsson. Dessutom så är den unik! Kan inte så mycket om Gustavsberg, men känner till "studiohanden" som var den märkning som unika föremål som gjordes i konstnärsstudion märktes med. Har inte lyckats hitta så mycket information kring vasen än, så skulle uppskatta ifall någon av läsarna kan hjälpa till med information om vasen och Lisa Larsson.

tisdag 25 augusti 2009

Sommarens STORA fynddag - del 3 (sista)

Efter stoppet i Kristianstad så åkte vi vidare mot Blekinge. På vägen bestämde vi oss för att göra ett spontant besök hos min frus släktingar. De var tyvärr inte hemma, men i det lilla samhälle där de bodde så visade det sig att det låg en trevlig liten loppisbutik. När jag gick in genom entrén så var ovanstående vas det första jag såg.

Har ju tidigare skrivit om "Hana" av Hyonsyn Rhee, som var den serie som jag först började samla på av UE-keramik. Förutom de tre små Hana-vaserna så finns det även en större serie i en gråbrun lasyr. Har ju sen tidigare visat den större vasen till höger. Gillar verkligen glasyren på denna. De övriga "Hana"-föremål som jag träffat på har istället varit i en mycket brunare (och i min mening mycket tråkigare) glasyr. Blev därför riktigt glad när jag hittade vasen ovan, som är i exakt samma gråa glasyr som den tidigare större vasen. Vasen är märkt 4058H och är 25 cm hög och 11 cm i diameter. Jag fick ge 180 kr för vasen, vilket jag tycker var ett riktigt bra pris. Har inte sett något ur "Hana"-serien på Tradera på över ett år och senast något fanns till salu så gick det dyrt.


På samma ställe fanns faktiskt en hel del UE-keramik, så jag tittade runt lite och bestämde mig till slut för att även klippa till på ovanstående vas, som en komplettering av de föremål jag har sen tidigare i serien "Bris", som tillverkades för Åhlen & Holm. Vasen är märkt 4330/670 och är 20 cm hög.

Dagen blev verkligen en skön start på semester!!

måndag 24 augusti 2009

Sommarens STORA fynddag - del 2



Efter att ha packat bilen så bar det sedan av till Blekinge skärgård. På väg dit så passade vi dock på att stanna till hos Bland-annat Keramik i Kristianstad, som jag skrivit om tidigare. Hade ringt Olle, som har butiken, som var vänlig nog att öppna upp för oss när vi var i trakten. Finns massor av roliga UE-föremål att välja mellan, så det är inte så lätt att bestämma sig när man är där.


Efter lite funderande så bytte vi till oss en fin liten skål i "Kokos"-serien, märkt 5026. Den passar fint till de två tidigare föremålen som vi har i serien. Roligt att få lite olika former och olika storlekar, som i allafall jag tycker fungerar bättre ihop.


Vi köpte även det största fatet i "Lian"-serien, märkt 5170 och hela 33 cm långt. Man kan kanske diskutera ifall detta var några "fynd", men jag var i alla fall väldigt nöjd över att kunna få komplettera ovanstående serier, så sett ur den synvinkeln och inte enbart den finansiella, så kvalificerar de in som "fynd".

Efter detta stopp så fortsatte vi mot Blekinge...

söndag 23 augusti 2009

Sommarens STORA fynddag - del 1


Förra söndagen var första dagen på min och fruns semester i Bleking skärgård. Det skulle visa sig att det blev en riktig fynddag också. Innan avfärd så passade jag på att besöka torgloppisen i hemstaden. Har varit där många gånger under sommaren, men aldrig riktigt något spännande från UpsalaEkeby. Gick runt och kollade som vanligt och såg i ögonvrån att en kvinna plockade upp ovanstående vas. Samtidigt så ser jag även att en man vid hennes bord ber om att få se på den. Jag kände direkt igen vasen och tänkte att "snälla - köp inte den!!". Mannen tittade ett tag på vasen och frågade kvinnan om priset. När hon sa priset så tänkte jag definitivt att - "nu är den såld". Men mannen tackade för sig och ställde tillbaka vasen. Varpå jag direkt meddelade att: "Jag tar den!!"

Priset då? 80 kr....

Vasen ovan ingår i Ingrid Atterbergs korta serie, som formgavs och producerades endast 1956. Denna serie består av totalt 46 olika föremål, som vardera gjordes i 50 eller 100 exemplar. Ovanstående vas är nummer 68/100 som syns här brevid. Vasen är märkt "A6" och är 40,5 cm hög och 11 cm bredd. (Efter att ha kontaktat Grödinge Antik & Design så har jag fått bekräftat att vasen är felstämplad. Med denna dekor så borde vasen varit stämplad A14 istället A6. Antagligen slarv på fabriken vid tillverkningen som ligger bakom. Lite konstigt att det lyckats blivit så, men är ju kul att vasen därmed antagligen är "unik" genom felstämplingen).

Medan jag höll på att packa ner ovanstående vas i min kasse så passade jag på att fråga kvinnan som sålde ifall hon hade någon övrig keramik. Det hade hon inte, enligt henne. Men minuten senare så packade hennes dotter upp nedanstående figur.


En "Linda" från UpsalaEkeby Gefle, formgiven av Dorothy Clough. Denna finns i flera olika storlekar och jag tror att denna är troligen den största. Fick ge endast 75 kr för denna, så dagen fick en strålande start. (Tillägg: Namnet "Linda" kommer med stor sannolikhet ifrån Dorothys egna dotter Linda, som fått sitta modell för denna figur. Se detta inlägg hos Porslinsbloggen för ytterligare figurer med inspiration från dottern Linda).

Och mer skulle komma....

lördag 15 augusti 2009

Tema: Gula lampor


Den senaste tiden så har jag av någon anledning snubblat över gula lampor på mina loppisbesök, så jag tänkte visa dessa i denna tematråd. Har svårt att låta bli att köpa dessa lampor av någon anledning. Antar att jag är förtjust i färgen gult helt enkelt. Först ut är en golvlampa märkt "Elit" från Knud Christensens Agentur Randers.


Tillsammans med golvlampan så hittade jag även en vägghängd modell, "Elite 703". Har googlat lite och kommit fram till att lamporna är från 70-talet, men ingen övrig info kring tillverkare/designer.


Har även hittat två lite mindre vägghängda lampor. Den mindre lampan är tillverkad av "Aneta" i Växjö. Aneta Belysning AB finns fortfarande och har en 60-årig historik som lamptillverkare. Denna lampa känns som 70-tal, men är inte säker på tillverkningsåret. Den större lampan bakom är märkt "AB Belid" från Varberg. Enligt Wikipedia så har detta företag funnits sen 1975 och är idag Skandinaviens största tillverkare av hembelysning.

Några olika exempel på gula lampor, som totalt kostat 40 kr på sommarens loppisar. Vilken gillar ni bäst?!

torsdag 13 augusti 2009

Ekeby & Gustavsberg


Har gjort en liten byteshandel under semestern, som resulterade i ovanstående två figurer. Den vänstra figuren ingår i Lisa Larssons serie "All världens barn", som hon formgav för Gustavsberg under mitten av 70-talet. Några år tidigare formgav Mari Simulsson den högra figuren "Tom". Denna kom 1969 och är märkt 6029M. Till "Tom" finns även en "Topsy", men jag tyckte att ovanstående konstellation också fungerar fint. Eller vad tycker ni?!

Har tidigare skrivit om byteshandel, som jag tycker är ett väldigt trevligt sätt att komma över nya föremål. Denna gången så var det några "Blå Eld" delar som jag hittat på loppisar som bytes mot något jag hellre ville ha. Finns givetvis en risk/möjlighet att få sämre/bättre betalt via exempelvis Tradera, Blocket etc, men en del av charmen med samlandet ligger i att få träffa olika människor och utbyta erfarenheter och tips. Och detta är mycket lättare via möten i verkliga livet - genom exempelvis byteshandel.

Trevlig kväll!

onsdag 12 augusti 2009

Semesterns inköp


Har njutit av semestern de sista veckorna, men även hunnit med några loppisbesök under tiden. Man märker att många passar på att besöka en loppis eller två under semestern för antalet besökare dels på mina vanliga loppisar, samt även andra, har varit extra stort!! Betyder ju tyvärr även att det blir svårare att fynda något, men några små inköp har det ändå blivit.

På en torgloppis så hittade jag ovanstående två föremål ur "Granit" av Hjördis Oldfors. Har ju tidigare visat andra föremål ur samma serie, som verkar innehålla flera olika små föremål. Inte alla är stämplade med sifferstämpel, vilket gör det svårt att fastställa exakt hur många delar serien består av. Ovanstående pennställ (?!) och vas (som jag redan hade en av) fick jag ge endast 30 kr för.


På samma loppis så hittade jag även den stora vasen (5253) i serien "Edfu" som tillverkades 1960-61. Vasen är formgiven är även den formgiven av Hjördis Oldfors. Tyvärr så var det ett nagg på vasen, men för 20 kr så tyckte jag ändå att den var värd att klippa till på. Nagget syns ju endast från en vinkel i vilket fall. Jag hittade även en liten skål av Mari Simmulsson på samma loppis för endast 15 kr. Har försökt tyda stämpeln undertill men är inte säker. Ser ut som 939 eller 969, men får inte detta att stämma med UE-boken. Någon av läsarna som kanske kan hjälpa mig?! Slutligen så hittade jag även en, för mig, lite udda Ekeby-vas. Är inte riktigt den stilen jag är ute efter när jag går på loppisar, men för 10 kr så kändes det dumt att inte klippa till. Vasen är märkt 2000 någonting. Efter hjälp av "Johanna" nedan, så är vasens stämpel identifierad som 2716. Formgivare ej angiven, men tillverkad 1932.


Jag var även en runda på en loppis i grannstaden där jag hittade ett fat/askfat formgivet av Hjördis Oldfors. Är märkt 5110 undertill och tillverkat 1957-58. Fatet ingår inte i någon namngiven serie.


På en bakluckeloppis så hittade jag ytterligare en stor "Gunilla"-kruka (nr 5). Denna gång en helt vit modell. Fick ge endast 40 kr för krukan, p g a att litet nagg i ovankant. Nu saknas bara storlek 4 i serien med Gunilla-krukor för att få en komplett serie. Krukan bredvid fick jag och frun av hennes snälla mormor, som hade den stående på vinden. En tjusig Rörstrand-kruka, med intakt orginalfat. Mycket uppskattat!!


Sista fyndet var två tjusiga ljusstakar från Ystad Metall i mässing. Har sett såna här i olika storlekar tidigare, men detta måste vara största modellen. Tidigare så har priset avskräckt, men 30 kr för paret kändes som ett givet köp!! Blev en fin present till svärföräldrar som tack för en härlig vistelse på Österlen.

På det hela taget en skön semester, med många loppisar, och även några fynd!!