onsdag 30 september 2009

Tre fynd från helgen...


Var en runda på sommarens/höstens sista torgloppis i söndags och gjorde några små fynd, som jag tänkte visa här. Första köpet blev en stor (37 cm hög) Kastrup-Holmegaard vas, formgiven 1962 av Otto Brauer, i en fin bärnstensliknande färg (amber). Har länge gillat vaserna från Holmegaard och tvekade inte att klippa till när försäljaren endast ville ha 40 kr för vasen!


Nästa köp blev en "Pia", formgiven av Dorothy Clough 1968 (8086D). Hon saknar sin make "Paul", som ingår i samma serie. Har tidigare stött på dessa figurer, men då tvekat p g a priset. Fick ovanstående figur för endast 50 kr, vilket kändes som ett fynd! Tittade länge och väl efter eventuella nagg innan jag klippte till. Trots det så hittade jag givetvis ett litet nagg när jag väl kom hem...

Sista köpet blev en fin vas formgiven av Anna-Lisa Thomson 1947 och stämplad 421. Gillar verkligen denna form, som även finns i lite större format. Fick ge endast 40 kr för vasen, vilket kändes som ett bra pris.

Kändes som ett bra slut på sommarens loppissäsong - nu väntar Tradera och inomhusmarknader...inte fullt lika kul. Eller vad tycker ni?!

söndag 27 september 2009

"På grund av lera"

För någon månad sen så tipsade jag om att Grödinge Antik skulle ha en utställning på Höganäs Museum. Utställningen öppnade denna helgen och jag var givetvis på plats för att få njuta av alla unika och udda föremål som Johan Helmersson och Peter Norén har samlat ihop.

Hade stora förväntningar och dessa blev verkligen införlivade!! Totalt så visas nästan 400 föremål, varav flera är unika eller väldigt ovanliga. Utställningen visar axplock ifrån 1886-1977, med fokus på varje årtionde. Själv så tyckte jag att det var mest intressant att få se Taisto Kaasinens olika figurer och djur, som jag inte tidigare sett mycket av. Även många av de unika golvvaserna, från bl a Ingrid Atterberg och Mari Simmulsson, var spännande att få se. Något som även förhöjde besöket var kommentarerna från en av de övriga besökarna. Vid de första montrarna kom hon med flera förslag på keramiker för de olika föremålen, framförallt Lisa Larsson så fort det rörde sig om figurer. Efter halva utställningen så tyckte hon att det var väldigt mycket keramik från Upsala-Ekeby och efter 3/4 av utställningen så gick det upp för henne att allt faktiskt verkade komma från UE...

Av respekt för Grödinges gedigna arbete så tänker jag inte visa några bilder från utställningen, så länge denna pågår. Bilden ovan är dock lånad från Höganäs Museum.

torsdag 24 september 2009

Upsala Ekeby - en historisk återblick



Hittade i veckan ett gammalt nummer av Antik & Auktion från 1984, med ett specialreportage om "Upsala-Ekebys come-back". Tyckte det var intressant att läsa om hur Upsala-Ekeby keramiken då började bli mer och mer intressant som samlarobjekt, enligt journalisten. Vid den här tiden så fanns inte den s k "UE-boken", vilket innebar att kunskapen om UE-keramiken inte var lika välspridd.



Reportaget visar upp Berndt Erikssons privata samling av UE-föremål. som 1984 uppgick till ca 250 olika föremål. Det jag tycker är intressant är att hela reportaget fokuserar på UE:s produktion från tidigt 1900-tal. Det finns i stort sett inga föremål från företagets, i min mening, verkliga guldår, 40-60-talet. Visar väl bara att smak och tycke förändras över tiden och att det under 80-talet var annat som gällde.


Finns en del prisangivelser i artikeln och man kan konstatera att man som hängiven samlare i början av 80-talet, verkligen kunde göra fynd, med dagens priser mätt!! Roligt att få en inblick i historik kring UE-samlande och konstatera att utbud och efterfrågan hela tiden ändras.

Man är ju även lite nyfiken på ifall Berndt Eriksson har fortsatt samla UE-keramik och i så fall hur stor samlingen är idag...

söndag 20 september 2009

Miss eller mening!?


Diskuterade fenomenet "missfärgning" med "50-tals keramik" i samband med att hon visade en vas ifrån Anna-Lisa Thomsons "Expo"-serie. Denna serie är tänkt att ha små vita stänk i glasyren. När jag såg denna så kom jag att tänka på ett gammalt inköp som stått undanpackat.

Ovanstående fat är formgivet av Anna-Lisa Thomson. Stämplat 164 och formgivet/tillverkat 1944-49. Den blå glasyren är som sagt väldigt "missfärgad" eller med avsikt "stänkt" med annan glasyr. Tänkt lyfta frågan här för att höra ifall någon av läsarna vet mer?!

Jag har även ett identiskt fat, men i vit glasyr. Detta fat har, i min mening, en missfärgning, som kanske uppstått av cigaretter eller något annat varmt?!


Bägge faten är fina i vilket fall som helst, men vore kul att få veta lite mer om tanken bakom glasyren.

måndag 14 september 2009

10 000 besökare!!

Vill verkligen tacka alla besökare som läser och kommenterar mina inlägg!! Började föra räkning över antalet besökare för ca 3 månader sen och sen dess har över 10 000 besökt bloggen. Är ca 100 st besökare per dag, vilket känns jättekul.

När jag startade bloggen så var det enbart för min egen skull och för att föra någon form av dagbok över mina inköp och loppisbesök. Känns väldigt uppmuntrande att se att ni även verkar gilla att läsa om mina fynd och funderingar kring UE-keramiken.

Inspirerade av Upsala-Ekeby samlarnas rapport från "Grönt är skönt" så bjuder jag på gårdagens fyndade Anna-Lisa Thomson vas. Blev min för endast 10 kr.

Tusen tack!

söndag 13 september 2009

En "Mademoiselle" från Esplanaden...


Lovade ju att jag skulle visa gårdagens inköp från Esplanaden i Lund. Eftersom vi själva hade fullt upp med att packa upp och sälja våra egna prylar så hade jag inte någon större förhoppning om att hinna fynda något själv. Efter någon timme så gick jag ändå en runda, mest för att se vad som fanns. Bara några bord ifrån vårt eget så hittade jag nedanstående tre Ekeby-krukor. Samma serie som jag hittat krukor ifrån tidigare, troligen formgivna av Anna-Lisa Thomson. Fick ge 100 kr för alla tre, vilket inte kändes för dyrt.


Efter detta hastiga inköp så hann jag gå hela allén utan att hitta något som jag fastnade för. Vände tillbaka mot vårt eget bord och bara några meter innan detta så hittade jag stolen ovan. Kände genast igen den från Fröken Fynds inlägg om en likadan stol. Frågade tjejen som sålde vad hon hade tänkt sig för stolen.

- Ge mig 20 kr!!

Vilket jag såklart gjorde, väldigt nöjd med dagens stora fynd! Kollade under stolen när jag kom tillbaka till mitt eget bord, och etiketten satt till och med kvar. "Mademoiselle" tillverkades vid Edsby-verken under 60-talet och formgavs 1956 av den finske möbelformgivaren Ilmari Tapiovaara. Ifall ni vill läsa mer om Tapiovaara, rekommenderas denna sida.

Sammantaget sett så blev gårdagens besök på Esplanaden väldigt lyckat. Fick sålt en massa prylar som mest tog upp plats och gjorde dessutom sommarens stora möbelfynd!! Hur har er loppishelg varit?

lördag 12 september 2009

Södra Esplanaden - Lund


I Lund hålls varje lördag (april-sept) en stor loppis längs en fin esplanad. För oss skåningar är denna loppis välkänd och inte minst välbesökt, som syns ovan. Tyvärr så startar loppisen VÄLDIGt tidigt, redan klockan halv 7 så drar den igång. Ifall man inte känner för att offra fredag kväll och halva lördagen, så brukar det inte bli att man åker. Är som på alla ställen att man måste vara där tidigt för att hitta godbitarna.

I morse så trotsade dock jag och frun förnuftet och begav oss till Esplanaden. Denna gång för att själv sälja massa grejer som vi (läs jag...) har samlat på oss. Bland annat så fick samlingen av "Röda Klara" stryka på foten. Fick många undrande kommentarer kring varför man äger 35 Röda Klaror. Alltid kul att få förklara sitt samlande och drog mycket folk. Passade även på att sälja iväg dubbletter från UE och en massa annat som vi inte använde längre. Massa trevligt folk och en riktigt fin morgon - väl värt att gå upp tidigt för.

Trots mycket att göra som säljare så var jag ju såklart även tvungen att ta en runda som köpare. Vad som hittades? Kommer i nästa inlägg...

måndag 7 september 2009

Semipendlar...


En av semesterdagarna i Blekinge så besökte jag loppisen i Wämöparken i Karlskrona. Var inte så många försäljare, men omgivningarna var jättefina. Mysigt läge vid en gammal dansbana med parken i bakgrunden. Trots ett ganska begränsat utbud så hittade jag ovanstående två lampor för endast en tjuga stycket.

"Semipendeln" formgavs av Claus Bonderup & Torsten Thorup 1967. Till en början så tillverkades lampan av Fog & Mörup. Jag har dock läst att rättigheterna till lampan köptes upp av IKEA under 70-talet och att dessa tillverkade lampan därefter. Originalet brukar kunna kännas igen på tygsladden och det höga "tratten" som går ända upp till där sladden fäster. Vänstra lampan ovan är tillverkad av IKEA, men med tygsladd och högt fäste. Den högra är en förmodligen en kopia från samma tid.