måndag 28 december 2009

UE-quiz - stort tack!!


För några dagar sen anlände ett paket från Upsala-Ekeby-samlarna med mitt förstapris ifrån deras UE-tävling! Skålen från Hjördis Oldfors serie "Undine" är ett välkommet tillskott till samlingen, och är även mitt första föremål ur serien.

Vill med detta inlägg passa på att rikta ett stort tack till UE-samlarna för deras påhittighet och nit kring UE-quizen, som de höll på med i 9 veckor!! Jag har i alla fall lärt mig mycket nytt och tvingats tänka till rejält för att lösa vissa av frågorna!! Hoppas på en fortsättning på denna quiz under 2010, med eller utan priser spelar ingen roll!!

onsdag 23 december 2009

Unikat från Atterberg

Spenderade förra helgen i ett snöigt Göteborg och passade då givetvis på att besöka lite antikaffärer också. Fanns en hel del UE-keramik, men priserna var tyvärr lite avskräckande. Blev därför väldigt glad när jag ändå lyckades hitta ett riktigt fynd - dessutom i en av antikaffärerna på "fina gatan".


Ovanstående vas (ca 15 cm hög) stod placerad en bit ifrån övriga UE-föremål och var dessutom betydligt billigare (180 kr). Fastnade för den fina gula färgen och vände på den och såg stämpeln nedan...


Genom flera inlägg från UE-samlarna, med exempel på signaturen vid unika Atterberg-föremål, så kände jag direkt att här fanns chans för ett bra fynd, och mitt första unikat av Atterberg, så klippte till direkt!!


När jag kom hem så upptäckte jag att glasyren och mönstret på vasen är väldigt snarlikt Hjördis Oldfors serie "Lian", som jag visat tidigare. Passar i alla fall väldigt bra bredvid varandra.

Känns roligt att äntligen kunna få komplettera samlingen med ett unikat, och dessutom ett riktigt tjusigt sådant! Eller vad tycker ni?!

fredag 18 december 2009

Tjusig liten kanna...


Så här i bistra vintertider, när till och med Skåne har lyckats drabbas av snöstorm (vilket i praktiken innebär 5 cm snö...) känner man mest för att sitta inne och njuta av en god kopp te. Kanske serverad från senaste inköpet från Tradera.

Denna lilla kanna är formgiven av Hjördis Oldfors 1959 och märkt 5222. Kannan är endast 13 cm hög, så den rymmer inte så mycket te. Har sett kannan i några olika dekorer, men är osäker på hur många det finns totalt. Kanske någon kunnig läsare känner till det?


Tyvärr saknar mitt exemplar det lock som skall täcka översta mynningen, men den pryder ändå sin plats, eller vad tycker ni?

Trevlig helg!

lördag 12 december 2009

TEMA: Kompletteringar...del 3 (3)


Veckans sista inlägg på temat "Kompletteringar" blir senaste tillskottet till "Kokos"-serien, formgiven av Hjördis Oldfors. Skålen ovan är märkt 5027 och är 9,5 x 14 cm stor. Börjar så smått samla på mig fler och fler föremål i "Kokos"-serien, men är rädd för att bonbonjären och kruset i serien kommer bli smått omöjliga att hitta.


De andra delarna i "Kokos"-serien som jag har sen tidigare. För hela serien, se Upsala-Ekeby samlarnas inlägg.

Är lite kluven kring vad som är roligast - att kunna få komplettera en serie man redan har, eller att hitta det där första intressanta föremålet i en ny okänd serie. Vad tycker ni?

tisdag 8 december 2009

TEMA: Kompletteringar...del 2 (3)


Denna serien är formgiven av Mari Simmulson för Åhlén & Holm. Har tidigare skrivit om och visat vaserna i serien. Sen dess så har jag hittat och kompletterat serien med två fat. Tyvärr så finns inte info om hur många delar som ingår i serien, men min gissning är att det nog fanns en vas och ett fat till i serien.

Vaserna är märkta (minsta till största) 43130/536, 43130/537 och 43130/539. Stora fatet är märkt 43130/541 (24 cm stort) och lila fatet/askfatet är märkt 43130/540.

Gillar verkligen den här serien, som förmodligen har varit ganska vanlig på sin tid, men som numera inte är så jättelätt att hitta delar ur...








































måndag 7 december 2009

TEMA: Kompletteringar...del 1 (3)


Har den sista tiden lyckats hitta och komplettera olika serier som jag samlar på, så tänkte att denna veckans tema kunde få bli just - kompletteringar. Först ut är en liten bägare i serien "Presenta", som jag skrivit om tidigare. Bägaren är märkt 2224 och är 6x7 cm.

Hade ju tidigare fyra delar ur serien, så nu återstår bara fat nummer 2222. Är medveten om att bägaren inte är samma modell som övriga, men tills jag hittar en i samma gråa glasyr som övriga, så räknar jag den som samma serie :)

Bilden visar vas nr 2225 och 2226, samt fat nr 2223.

Bilden visar askfat nr 2228.

söndag 6 december 2009

"Pil" - Hjördis Oldfors


Vid mina senaste besök på Österlen, så har jag nästan varje gång stått och fingrat på ovanstående vas, men inte kunnat bestämma mig för ifall jag skulle köpa den eller inte. Vid förra helgens besök så var vasen fortfarande kvar och denna gången så blev det affär! Fick efter lite prutande ge 200 kr för vasen...

Vasen ingår i Hjördis serie "Pil" från 1959. Den är märkt 5195 och är 18,5 cm hög. Förutom denna vas så finns det 3 fat och ytterligare 2 vaser ifrån samma serie. Porslinsbloggen har visat den större vasen på sin blogg, se här.

Kul med en helt ny Hjördis-serie att börja samla och försöka få komplett!

fredag 4 december 2009

Kjell Blomberg - uppdatering





Efter mitt tidigare inlägg om Kjell Blomberg och den lilla skålen formgiven av honom, så har jag fått ytterligare information, som jag ville dela med mig av.


Peter Blomberg (släkting till Kjell Blomberg) har hjälpt mig med följande info:


Under sin relativt korta tid vid UpsalaEkeby så experimenterade Kjell med olika glasyrer, vilka han gärna prövade på skålar, vaser m m från hans ordinarie serier (se bild ovan - vänster och mitten är prover, högra hänkelvasen är original från Amarillo). Detta har medfört att det idag går att hitta skålar och vaser med glasyrer som man i vanliga fall hittar på andra av hans serier (exempelvis: Prismaskålar med Turbin-seriens glasyr). Utöver denna typ av föremål så finns även hans ordinarie serier med glasyrer som man inte hittar på hans övriga serier (exempelvis vita Turbinvaser - se bild nedan, som visar ett original, som utgår från Turbin-serien).



Troligtvis så gjorde formgivarna vid UE förslag på objekt för tillverkning som sedan ledning och försäljning valde ifrån. Dessa objekt verkar ha funnits i ett eller ett fåtal exemplar. Kallas för unika av vissa men de fanns otvivelaktigt i vissa fall i några ex. Ett exempel på ett sådant föremål är skålen som jag visat tidigare. Denna skål finns i åtminstone två exemplar (något olika glasyrer dock – kanske för att kunna jämföra vilket glasyrprov som föll bäst ut), som förmodligen inte godkändes vid urvalet för Amarillo-serien. Man kan diskutera ifall dessa skålar då är unika eller inte. Samma sak gäller för föremål från ordinarie serier, men med annan glasyr. Helt klart är i alla fall att de inte ingick i någon ordinarie produktion, och därför är betydligt mer ovanliga än övriga vaser/skålar från Kjell Blomberg.


Förutom tiden vid UpsalaEkeby så har Kjell Blomberg bl a varit verksam vid Gabrielverken och jobbat med formgivning av glasföremål…