söndag 25 april 2010

Loppishelg!!


Denna helgen har jag hunnit med hela fyra olika loppisar! Blev en del inköp, bland annat ovanstående fat, formgivet av Hjördis Oldfors (mer om detta nedan).


Lördagen började med ett besök i grannstaden och dess återkommande helgloppis. Börjar redan halv 7, så blev en tidig morgon. Hittade tyvärr inte så mycket UE-keramik, endast ovanstående väggtavla av Mari Simmulson (9089M), som jag fick för 5 kr.


Morgonens stora fynd, blev istället ovanstående sillburk, som jag tror är tillverkad av "Turi-design" från Norge. Har en 90-årig farmor som så länge jag kan minnas har haft en smörask, ifrån samma serie, på matbordet. Ovanstående burk kommer därför bli en bra present till henne!! Fick ge endast 20 kr för burken, som jag själv tycker är riktigt snygg.

Efter att ha klarat av den tidiga morgonloppisen så besökte jag en bordsmarknad som hade premiär i helgen. Skulle öppna klockan 9, men när jag kom halv 9 så var det öppet och bara att gå rakt in! Kom före alla andra köpare och kunde i lugn och ro gå runt och kolla på utbudet. Vid ett av de första borden så hittade jag fatet av Hjördis, som jag visar ovan. Fick ge endast 25 kr för fatet (märkt 363), som är formgivet redan 1953 och ingår i serien Bengali.


Några bord längre bort så hittade jag en vas ifrån Mari Simmulsons serie "Pistill" från 1964. Vasen är märkt 4086M och kostade även den endast 25 kr! Väldigt nöjd så lämnade jag loppisen redan innan den var tänkt att börja, vilket innebar att jag även hann till lördagens sista stopp.


En gång på våren och en gång på hösten så hålls en stor loppmarknad i Svedala, som jag brukar försöka hinna besöka. Brukar ofta hitta något, trots trängsel och mycket folk! Denna gången så kom jag över en liten figur (märkt 4297) ifrån Mari Simmulsons eskimåfamilj från 1957 , som totalt består av fyra figurer. En bekant har hela serien, som jag verkligen tycker är snygg!! Fick ge endast 15 kr för figuren.


På samma loppis så hittade jag även en ytterligare "pumpa"-vas, formgiven av Anna-Lisa Thomson. Hittade en likadan vas, fast i en grön färg, för ett tag sen. Nu kan jag komplettera samlingen med en vit variant också. Vasen är märkt 421 och formgavs 1947 av ALT. Fick ge 20 kr för vasen, som var i perfekt skick.


Slutligen så hittade jag några UE-blomkrukor att komplettera samlingen med. Vänstra blomkrukan är en "Lena" från UE. Mittersta och sista krukan är jag lite osäker på...

Idag så rundades loppishelgen av med ett besök på torgloppisen, som har kommit igång igen. Inga stora fynd, men hittade i alla fall en Svea-kruka för 30 kr.


Totalt sett en mycket trevlig helg, med en brokig skara inköp till samlingen! Vilket gillade ni bäst?!

måndag 19 april 2010

London - tur & retur


Har varit lite tyst på bloggen den senaste tiden ,vilket främst beror på att jag och frun varit på semester i London. Vårt första besök, som verkligen gav mersmak. Anlände på lördagen och började givetvis vistelsen med att besöka Portobello Road och dess gigantiska antik- och loppismarknad.


Efter Libbys (Femtiotalsjakten) rapportering från marknaden, var jag redan innan inställd på att utbudet av retro och 50- & 60-tal var begränsat. Hittade dock en liten hörna på en inomhusmarknad som hade fin engelsk (tror jag) keramik från 50- och 60-talet.


Längst upp på gatan så hittade jag även ovanstående stånd som hade specialiserat sig på just retro-prylar. Priserna var faktiskt inte så farliga. Vill minnas att Nagel-ljusstakarna kostade ca 15 pund per del.

Hemresan blev dock inte riktigt vad vi hade planerat (vilket ni kanske kan räkna ut...). Istället för några timmar med flyg, så blev det 28 timmars hemresa. Buss från London till Hannover, via Frankrike, Belgien och Holland. Därifrån tåg till Hamburg, där vi lyckades missa vår anslutning och istället fick ta buss till Puttgarden. Färja över till Danmark och slutligen regionaltåg från Rödby till Köpenhamn där vi kunde ta oss över via bron till Sverige. Väldigt trött idag, men när man väl är hemma så glömmer man snabbt all oro och stress som varit!!

Till helgen väntar flera loppisar, så förhoppningsvis fylls samlingen av UE-keramik på då :)

söndag 4 april 2010

Antikrunda på Österlen


För många så innebär påsken en tur till Österlen och den välbesökta konstrundan som hålls runtom på Österlen. Eftersom det kommer massor av folk, så passar även en hel del andra affärer och folk på att hålla öppet, vilket innebär att loppis-skyltarna längs vägen är många!!


Jag och frun passade på och tog några dagars välbehövlig semester, besökte svärföräldrarna och besökte massor utav loppisar! Totalt så hanns hela 10 olika loppis och antikaffärer med. Kul att säsongen äntligen har kommit igång! Ovanstående keramiktavla, formgiven av Ester Wallin 1971 (1047E) inhandlades på en idrottsförenings loppis för 30 kr under fredagen. Brukar inte vara förtjust i väggtavlor, men eftersom denna var i perfekt skick och priset lågt, så kunde jag inte låta bli.

Lördagsmorgonen tillbringades vid "Suckarnas gång" (se första bilden). Med start fr o m påsken så hålls här bordsmarknad för handlare och privatpersoner. Brukar vara bra utbud och hyfsade priser, även om fyndet uteblev för egen del denna gången.


Helgens stora fynd blev istället ovanstående vas ifrån Ingrid Atterbergs serie "Västkust". Vasen är märkt 2028 och är formgiven 1949. Den hittades i en liten "retro-shop" som bara håller öppet några dagar om året (enligt ägaren). Har besökt affären flera gånger, men har (av förklarliga skäl) nästan alltid varit stängt.Var stängt även denna gång när jag kom dit, men jag kikade i alla fall in genom fönstret och upptäckte direkt den tjusiga vasen på en hylla vid fönstret. Som tur var så fanns numret till ägaren på en lapp på dörren, som för en gångs skull hade tänkt hålla öppet!! Så, någon timme senare stod jag och hängde på låset när affären öppnade och för 220 kr så blev vasen min!


Hade verkligen en härlig helg, som förutom loppisbesök även innehöll besök på Ulriksdal i Kivik och deras julrosfestival (även om bilden visar en Camelia)! Våren verkar äntligen ha kommit till Skåne!!