torsdag 30 september 2010

"Loppis-krönika" - Topp 5


Precis som varje år skall avslutas med krönikor av alla dess slag, tyckte jag att det kunde passa med en liten "Loppis-krönika" efter att vår/sommar-säsongen nu är över. Trots att man ibland tycker att det går långt mellan fynden och man ifrågasätter varför man gått upp halv 6 en lördagmorgon, kan kan ändå konstatera att även denna säsong har bjudit på några roliga och oväntade fynd. (Vasen på bilden är just ett sådant som jag inte tidigare visat. Ingår i Hjördis Oldfors serie "Palma" i en något ovanlig glasyr. Inköpt för 5 kr på en liten loppis vi passerade på semestern).

I sann "krönika-anda" så tänkte jag lista topp-5 från säsongen. Vi börjar såklart nerifrån och går uppåt..


5) "Helgens loppisfynd" - En tidig lördag morgon begav jag mig till Lund och loppisen som hålls varje helg där. Hittade en fin bumlinglampa som numera lyser upp vår lägenhet i höstmörkret. Det roligaste fyndet var dock en tjusig väggplatta av Mari Simmulson, som jag hittade för 100 kr. Likadana såldes för någon tid sedan på Tradera för ca 1500 kr.


4) "Rapport från Degeberga antikmarknad (del 2 av 2)" - Den tjusiga vasen ifrån "Vinga"-serien dök upp precis när jag stannade vid bordet. Högg den direkt och lyckades pruta ner den till endast 400 kr. Efter detta har jag även hittat en lite mindre modell av vasen. Finns fler vaser i serien, så jakten fortsätter under hösten :)


3) "Stringhylla - golvmodell" - Har tidigare skrivit om hur jag som ung (yngre?!) lyckades sälja en stor samling String-hyllor för i stort sett ingenting. Sedan dess jag hållit utkik efter golvmodellen av hyllan länge, men inte hittat någon till rätt pris. Denna dök upp på Blocket, fanns bara någon mil från hemstaden och var utsatt till ett rimligt pris. På plats prutades hyllan ner något ytterligare och priset stannade på 2500 kr.


2) "Vårens stora loppisfynd" - Varje söndag brukar jag besöka torgloppisen i hemstaden. Bara någon vecka innan detta fynd hade jag hunnit beklaga mig över utbudet. Fick snabbt ta tillbaka detta. Trots att loppisen pågått en tid stod detta superfynd kvar när jag gick förbi. 60 kr för "Pojke på sköldpadda" i perfekt skick!



1) "Fynd i värmen" - Att samma morgon lyckas hitta 5 koppar "Röd Aster" och 2 barstolar i jakaranda,formgivna av Johannes Andersen, för det totala priset av 80 kr, gör man tyvärr nog bara en gång i livet. Var jättekul att få alla glada tillrop via kommentarer, även om "fyndet" denna gången inte var något från UpsalaEkeby. Stolarna är nu sålda och har finansierat inköpet av bl a en golvvas.

Ja...så ser krönikan över denna säsongens loppisbesök ut. Finns givetvis mycket annat kul som fyndats (Unik Stig Lindberg, 3xVästkust, Lisa Larsson-figur), men som inte platsar på listan. Slutsatsen av det hela måste ju ändå bli att det fortfarande går att fynda! Trots att allt-och-alla just nu verkar vara intresserade av "retro" i dess olika former.

Nu stundar höst/vinter-säsongen som börjat trevande, men ändå optimistiskt :)

måndag 27 september 2010

Säsongens sista torgloppis


Igår var det sista chansen att besöka stadens torgloppis, vilket jag passade på att göra. Även om jag bor i södra Sverige har hösten och kylan så smått börjat göra sig påmind även här. Detta innebar att antalet tappra säljare var något färre än vad det har varit under sommaren.

Detta till trots hittade jag ändå ett roligt fynd. När jag först fick syn på den lilla skålen/vasen stod en äldre man och tittade på den. Av någon anledning frågade han aldrig efter priset utan ställde bara ifrån sig skålen/vasen. Jag plockade upp den, kunde konstatera att den var i fint skick och frågade efter priset:

- 30 kr vill jag ha...

Vilket hon givetvis fick.



Jag visste att vasen var formgiven av Gunnar Nylund för Rörstrand. Men utöver detta visste jag, och vet jag, inte mycket mera. Tyvärr är mina kunskaper kring denna tillverkare väldigt begränsade, så all info som kunnig läsare vill bidra med är välkomna!!

lördag 25 september 2010

"Arka" nr 2



En "Arka" stod länge på min och fruns önskelista över designklassiker som vi gärna ville ha i vårt hem. En mulen höstdag för 2-3 år sedan hittade vi äntligen en jättefin "Arka" i ett garage i Båstad-trakten. Efter lite prutande klippte vi till på stolen, som jag tidigare visat här.

Sedan dess har vi väl inte direkt känt något behov av att komplettera med en ytterligare, men när jag för någon vecka sedan satt och läste auktionslistan för en lokal auktion fastnade jag för en bild som kändes bekant. Ovanstående stol beskrevs endast som "Pinnstol" och ropades ut för 250 kr. Tänkte att det kanske fanns möjlighet att göra ett fynd och lade ett i min mening skambud.


Efter auktionen kollade jag resultatet och stolen hade sålts för exakt mitt maxbud!! Vilken tur!! Fick ge totalt 1400 kr för stolen, som förvisso är något mer sliten än vår första, men som ändå passar bra ihop, eller hur?!

Har tidigare inte varit speciellt förtjust i lokala auktioner, men har nu börjat se potentialen i dessa tillställningar!! Har ni gjort något auktionsfynd?!


onsdag 22 september 2010

"Lian" - Hjördis Oldfors - komplett serie


För några veckor sen provade jag att sätta in en annons i den lokala dagstidningen, om att jag ville köpa UE-keramik. Var inte många som hörde av sig, och de flesta som ringde ville sälja porslin och inte keramik, men en som ringde hade faktiskt just det krus jag saknade för att få en komplett serie av "Lian". Kul när man äntligen lyckats få ihop alla delar.

Serien, som Hjördis Olfors formgav 1958 innehåller (från vänster till höger o bakifrån):

-Nr 5167 krus, 22 x 10 cm
-Nr 5166 krus, 13 x 7,5 cm
-Nr 5172 vas, 18,5 x 7,5 cm
-Nr 5171 vas, 17 x 7,5 cm
-Nr 5169 skål, 6 x 26,5 cm
-Nr 5168 skål, 5 x 21,5 cm
-Nr 5170 skål 6,5 x 13 cm

Detta är verkligen en av mina favoriter från Hjördis olika serier!

måndag 20 september 2010

Några krukor till...


...blev det igår vid morgonens loppisrunda. Av någon anledning lyckas jag ofta snubbla över Ekeby-krukor på mina rundor och så även igår. Först hittade jag de två bakre vita krukorna, för endast 5 kr stycket. Den vänstra är jag osäker på tillverkaren på, medan den högra ju är en "Gunilla". Med denna storlek har vi nu samtliga storlekar av "Gunilla" i den vita glasyren.

Efter att ha köpt de vita krukorna dröjde det bara några minuter innan jag fick syn på den tjusiga "Svea"-krukan främst på bilden. Stod vid ett bord med en massa kläder och annat, vilket kanske förklarar varför inte någon köpt den redan. Priset - 10 kr - kändes väldigt billigt!! Roligt också att hitta lite större modeller av krukorna. Oftast brukar det vara de mindre modellerna som har överlevt...

Har ni några/något föremål som ni ofta återkommer till och fyndar på era loppisrundor?!

söndag 19 september 2010

IKEA-inköp...


För några veckor sen besökte jag och en kompis loppisen på IKEA (som hölls över hela landet vid de olika varuhusen). Var där tidigt medan många fortfarande packade upp och lyckades knipa denna fina vas ifrån Mari Simmulson serie "Nairobi" för endast 40 kr. Vasen är märkt 4372 och är 17,5 cm hög. Förutom denna vas finns ytterligare två vaser och en skål och ett fat i serien, som kom 1959.

Förutom vasen hittade jag en hel del andra roliga inköp. Köpte bland annat en blomhållare (stringmodell) och två stycken fina hatthyllor (som denna) för endast 40 kr stycket. Blev även lite böcker och annat inköpt. Arrangemanget i Malmö var väldigt trevligt och organiserat. Får hoppas att IKEA gör något liknande snart igen!!

Var någon av er på övriga IKEA-loppisar i landet?! Hur var er erfarenhet?!

torsdag 16 september 2010

Semesterfynd...


Under en av sommarens semesterdagar gjorde jag och frun en tur till västra Skåne. Finns en massa loppisar/antikaffärer i dessa trakter och tack vare "Antik & loppis-guiden" är det väldigt lätt att hitta till alla smultronställen.

Hittade en hel del UE-keramik, men det enda som fick följa med hem var ovanstående fat (märkt 4270) ifrån Mari Simmulsons serie "Nigeria" från 1957. Fatet är 30 cm långt och kostade 150 kr.

Hittade ni något roligt under semestern?!

torsdag 9 september 2010

Ytterligare en eskimå...


För någon vecka sen besökte jag en torgloppis. Fanns inte mycket roligt att hitta och när det äntligen dök upp UE-keramik, lyckades en annan kund köpa dessa precis innan mig. I vanliga fall brukar jag inte tänka så mycket på detta, men denna gången kunde jag inte låta bli att fråga köparen ifall han kunde tänka sig att sälja figurerna till mig. Vilket han faktiskt kunde!!

Han köpte flera olika föremål av säljaren och dessa ingick mest på köpet och var inte det som han primärt samlade. Därför fick jag köpa ovanstående figurer för endast 80 kr tillsammans. De ingår i en Eskimå-familj, med totalt fyra delar, som Mari Simmulson formgav 1957. Sen tidigare har jag den sittande eskimån, men när jag fick chans att köpa paret, kändes det lika bra att klippa till!

Visst är det kul att vi alla samlar olika föremål och kan byta/sälja föremål med varandra!

torsdag 2 september 2010

Same same but different...


...kunde man ju skriva ifall man ville vara lite fyndig :)

Fyndade den lilla Lisa Larsson figuren, från serien "All världens barn", vid en backluckeloppis förra helgen. Fick ge endast 10 kr för figuren, som visserligen föreställer en lite same, men som heter "Nils" och är ca 13 cm hög. Sen tidigare har jag ytterligare en figur ifrån serien, som Lisa Larsson formgav för UNICEF.


1974 formgavs först fyra figurer (Nord, Syd, Öst och Väst), men serien kompletterades 1975 med ytterligare 4 figurer - Nils, Mei, Ivan och Maria (bild lånad från Kolonn.se)


Det finns även en mer ovanlig s k "Syd-maxi", som är en större version (18 cm) av den figuren jag har sedan tidigare (bild lånad från Tradera.se). Har läst i Antikvärlden att just serien "All världens barn" var en av Lisa Larssons riktiga storsäljare. Är inte svårt att förstå när man ser dessa. 2 av 9 möjliga figurer inbjuder ju dessutom till ett försök att hitta fler - eller hur?! Vilka ifrån serien har eventuellt ni och vilken gillar ni bäst?!


På samma loppis inhandlades även en vas ifrån Ingrid Atterbergs serie "Inca", formgiven 1947. Vasen som är märkt 518 är hela 31 cm hög. Finns en liten skada på vasen, men för 40 kr tyckte jag ändå att den var värd att ta med hem!