lördag 26 november 2011

Unikat från Atterberg - nr 2


För nästan 2 år sedan hittade jag ett litet unikat från Atterberg i Göteborg. Är inte så lätt att springa på några unikat, så blev därför väldigt glad när jag kunde buda hem ovanstående unikat nr 2 på Tradera! Krusen är som synes samma modell, men med olika dekorer. Väldigt roligt att lyckas hitta en "kompis" till det första kruset.


Precis som det första unikatet är det lätt att känna igen Atterbergs signatur för unikat. Är dock glad att inte så många gjorde det på Tradera, eftersom jag kunde köpa kruset för bara 200 kr!

Vilken av dekorerna gillar du bäst?!

lördag 19 november 2011

Tillskott till Adria-serien


För några veckor sedan hittade jag en annons som sålde en massa olika föremål och i bakgrunden på en av bilderna syntes den stora Adria-vasen ovan. Kontaktade säljaren som endast ville ha 100 kr för vasen. Kändes som ett fyndläge, så även om det var en liten bit att köra så bestämde jag mig för att klippa till. Frågade självklart säljaren ifall vasen var i fint skick, vilket den skulle vara.

När vi väl kom fram till säljaren så visade det sig ganska snabbt att vasen ändå hade några nagg. Även om 100 kr inte är mycket så kändes det ändå lite trist att ha kört en bit för att behöva köpa en naggad vas. Säljaren var som tur var väldigt förstående och tyckte att jag som kompensation för att ha kört en bit kunde få vasen grattis. Inte ofta man träffa på så snälla säljare...!

Med detta nytillskott börjar samlingen av Adria-serien blir ganska omfattande. Totalt 8 olika förmål har det blivit än så länge.


PS. Roligt att många fortfarande följer och läser min blogg - närmar sig 100 000 besökar!! Jättekul!

fredag 11 november 2011

3 x Fanett


Bara en kort tid efter att jag lyckades komma över 4 stycken Fanett T65, så sprang jag på 3 stycken av den första Fanett-modellen. Hittade dessa hos en som handlar med dödsbon och som endast tog 100 kr för alla tre. Även dessa var i teakfanér, om än i lite sämre skick. Efter en omgång Fulgentin, så ser de dock som nya ut igen!

Som jag nämnde i förra inlägget så formgav Lennart Karlstorp den första Fanett-stolen redan 1949. Mina är inte fullt så gamla, utan är brännmärkta 1958.

På undersidan av stolarna sitter fortfarande den ursprungliga fraktsedeln kvar. Firma Johanssons Möbler i Sjöbo tog emot 24 kollin när det begav sig...


Även om stolarna är jättefina så är tanken att sälja vidare dessa. Om du eller någon du känner är på jakt efter pinnstolar, så lägg ett mail på ueblogg@gmail.com.

lördag 5 november 2011

"Spiral" - Ingrid Atterberg


För många äldre är nog serien "Spiral" tillsammans med Anna-Lisa Thomsons "Paprika" en av de mer välkända serierna från UpsalaEkeby. Trots att de är ganska vanliga har jag av någon anledning inte tidigare lyckats hitta några vaser i serien på loppis m m. Men för några månader sedan så lossnade det.

Den största vasen på bilden fick jag syn på i ett uterum hos en granne när jag va ute och gick. Bestämde mig för att ringa på och fråga om vasen möjligtvis var till salu. Vilket den var! Ägaren hade ställt ut den i uterummet för att han inte var så förtjust i den.

Mellersta vasen hittade jag på den bordsmarknad jag nämnde i förra inlägget.

Minsta vasen dök upp på den torgloppis jag brukar besöka på söndagsmorgnarna.

Så inom kort tid har jag nu en fin liten trio ifrån Spiral-serien. Vaserna är märkta:

2048 - 20 cm hög
2049 - 27 cm hög
2050 - 37 cm hög

Ha en trevlig helg!

tisdag 1 november 2011

Lyckat loppisbesök...


För en tid sedan besökte jag en stor inomhusloppis i Malmö. Brukar vara många säljare och därmed även större chans till att hitta något kul. Blev många bra inköp till hus och hem, men även lite retroprylar. Är inte ofta jag klipper till på glasföremål, främst p g a att jag är totalt okunnig kring formgivare m m , men för 20 kr vågade jag köpa ovanstående vas (26 cm hög, 11 cm i diameter). Har kunna konstatera att den kommer från Lindshammar Glasbruk. Har dock ingen aning om vem som ligger bakom formgivning. Någon läsare som vet?!


På samma loppis hittade jag även tre kaffemuggar ifrån Arabia. Säljaren ville bara ha 5 kr/st, så var inte mycket att pruta på. Har försökt hitta något namn på serien, men inte lyckats. Har dock sett att samma dekor finns i andra färger.


Slutligen så hittade jag ett litet fat/skål ifrån Rörstrands serie "Entre" för 5 kr. Blev även ett UE-föremål som kommer visas i framtida inlägg...