tisdag 27 mars 2012

Bloggutmaning: Lampor...


Jag brukar sällan lyckas hinna med de olika bloggutmaningar som olika retrobloggare startar, men tycker det är roligt att läsa och följa dem. Denna gången är utmaningen att visa de olika lampor som man har hemma.

Jag tänkte att jag visar en av mina favoriter, industripendel av Louis Poulsen, som hänger ovanför köksbordet. I övrigt är jag lite lat och hänvisar till kategorin "Lampor" här på bloggen, för den som vill se mer. Merparten av alla lampor som visas där används runtom i huset idag...

måndag 19 mars 2012

Oväntat fynd...


Igår gjordes ett högst oväntat fynd. När jag skulle köra hemifrån så upptäckte jag att en av grannarna längre ner på gatan höll på att tömma sitt förråd, eftersom de sålt sitt hus. Såg ovanstående stol i ögonvrån, tillsammans med en massa andra möbler, och bestämde mig för att fråga ifall de skulle sälja möblerna.

Det visade sig att de hade tömt flera lass redan och att detta var sista rundan. Barnbarnen skulle komma och kolla och det som blev över efter att de tagit vad de var intresserade av, skulle de köra på tippen.

Var ganska övertygad om att stolen skulle vara försvunnen när jag kom hem igen, men till min förvåning så stod den kvar. Barnbarnen hade av någon anledning inte velat ha stolen, så om jag ville så kunde jag få den. Vilket jag ju ville!

Kände igen designen, men kunde inte placera den när jag först såg den. Inga stämplar undertill heller, men efter att ha googlat lite så kunde jag konstatera att stolen är en "Florida, nr 143" från Bröderna Wigells Stolfabrik. Stolen formgavs troligen redan 1954, men finns ännu i produktion (se hemsidan). Stolen är inte lika vanlig och populär som pinnsoffan nedan, men pryder ändå sin plats!

Bild lånad från Lauritz.com

söndag 4 mars 2012

"Sagina" - Mari Simmulson


För några veckor sedan lyckades jag hitta ytterligare en "Köp-nu"-auktion på Tradera, där den större bägaren/vasen i mitten såldes för bara 140 kr. Totalt har jag nu 4 delar i Mari Simmulsons "Sagina" från 1959. Från vänster till höger syns:

Bägare/vas -4414 - 15,5 cm hög.
Bägare /vas - 4415 - 19,5 cm hög.
Vas - 4416 -18 cm hög.
Vas - 4417 - 24,5 cm hög

I serien finns även två krus och tre skålar, som jag hoppas kunna komplettera med så småningom.