söndag 24 juni 2012

"Faenza " från Arabia...

 
Ovanstående kaffekoppar hittades för några veckor sedan. Kom på att jag missat att visa dem på bloggen. Serien heter "Faenza" och är tillverkad av Arabia/Wärtsilä. Enligt Arabia museum skapades serien 1973 och tillverkades fram till 1979. Förutom ovanstående dekor finns även en med blå blommor. Dessa hittades på en torgloppis för totalt 40 kr för alla kopparna. UpsalaEkeby-fynden lyser tyvärr med sin frånvaro, men alltid roligt att göra andra fynd ändå!


måndag 18 juni 2012

Nej...Nej...Ja!!

 
Denna helgen besökte jag en loppis där jag såg ovanstående föremål plockas upp av en välkänd handlare, bara ögonblicket innan jag själv han fram och ta den. Såg prismärkningen på den och tänkte att där rök ett kanonfynd. Av någon anledning så verkade han dock lite osäker på om han skulle klippa till eller inte och efter ett litet tag så var han på väg att sätta tillbaka den. Först frågade han dock sin kompis, som jag också känner igen som en flitig handlare, om han var intresserad. När även han tvekade var jag snabb att meddela att jag ville ha den!

Jag kände genast igen shakern, som är formgiven av Folke Arström 1936 för GAB (Guldsmedsaktiebolaget). Var även roligt att det följde med 6 st glas med tjusig bakelit infällt i foten. Har försökt hitta information om huruvida dessa är gjorda specifikt för shakern, eller om de är av senare produktion. Totalt pris för shaker med glas blev 200 kr. Ett högst oväntat och osannolikt fynd, med tanke på vem som först höll i den...

 
För någon vecka sedan besökte jag en annan loppis där jag såg hur en av stans mer kända antikhandlare packade upp den större burken av de tre ovan ur en låda som säljaren just öppnat upp. Han granskade burken och konstaterade att locket saknades. Han meddelade säljaren att locket saknades, men hon gav inga tecken på att det fanns något lock. Så då lade han tillbaka burken. Bredvid stod en annan välkänd handlare, men även han verkade ointresserad. Så jag tog snabbt upp burken och frågade vad den kostade utan lock.

- 20 kr, men om vi letar hittar vi kanske ett lock...

Vilket vi gjorde, som syns ovan. Dessutom låg ytterligare två fina burkar från Arabia i samma låda. Bägge kompletta med lock. Totalt pris blev 100 kr för alla tre. Ibland skall man ha lite flyt...

onsdag 6 juni 2012

"Negro" - Ingrid Atterberg



Vid det här laget så vet nog de flesta retroblogg-läsare hur "Negro" från UpsalaEkeby ser ut. Icke desto mindre är det alltid kul att kunna visa upp nya fynd. Ovanstående skål (nr 2128) hittades på en torgloppis för några veckor sedan för 150 kr. Vasen (nr 2133) hittades i helgen. Besökte en grannloppis i söndags, som vid en första anblick inte verkade innehålla några roliga föremål. Kom dock i samtal med en av säljarna och berättade om min samling av UE-keramik. Hon berättade att hon hade en UE-vas hemma, men att den tyvärr hade en spricka. Är ju alltid kul att få se vilka UE-föremål folk har hemma, så jag frågade ifall jag inte ändå kunde få se den. Sagt och gjort så gick hon och hämtade vasen, som visade sig vara en Negro-vas.



Givetvis hade det varit ännu roligare ifall vasen varit felfri, men då hade hon å andra sidan inte sålt den. Nu fick jag en Negro-vas för 50 kr, som pryder sin plats tillsammans med övriga två föremål ifrån serien, tills dess jag hittar ett felfritt exemplar för en rimlig slant...


söndag 3 juni 2012

Lyckad chansning...



Förra helgen besökte jag som vanligt torgloppisen på söndagsmorgonen. Trots ivrigt letande så hittade jag dock inga roliga fynd, så åkte hem tomhänt. På väg tillbaka kom jag ihåg att jag läst om en loppis i ett koloniområde, som låg på vägen hem. Tvekade lite, eftersom loppisen pågått ett tag redan, men bestämde mig ändå för att chansa och åka dit. Visade sig vara en lyckad chansning. Loppisen var jättemysig med trevliga säljare och fina omgivningar i koloniområdet. Att jag dessutom hittade 8 st kaffekoppar från Rörstrand för 40 kr gjorde inte saken sämre!

Kopparna och faten är omärkta, men tack vare Porslinsbloggens eminenta förteckning över olika koppar har jag lyckats identifiera dem som Rörstrand-koppar.



För en tid sedan missade jag en bloggutmaning om att visa upp innehållet sina köksskåp. Jag missade dock denna, eftersom jag var mitt i processen med att måla om alla våra köksluckor. Tänkte dock passa på att visa samlingen av kaffe-/tekoppar som den ser ut just nu. På övre hyllan syns bland annat "Smide" och "Sylvia". Mellanhyllan innehåller nyss nämnde Rörstrandskopparna, "Berså" samt "Pop" från Arabia. Nederst syns "Röd Aster", "Mon Amie" och ett fat ifrån "Adam". Totalt 36 koppar, så risken att vi har slut på koppar när vi har gäster känns som liten. Vilken är din favorit i samlingen?!