söndag 30 september 2012

"Arka" nr 3...


Denna veckans roligaste Blocket-fynd var ovanstående "Arka" av Yngve Ekström. Trots att samlingen redan bestod av två exemplar (nr 1 & nr 2 ses här), så kunde jag inte låta bli att klippa till. Inte ofta man kommer över en i fint skick för 500 kr...

Kan konstatera att jag är väldigt dålig på uppdatering av bloggen. Det innebär inte att samlingen inte utökas, men att jag dessvärre inte hinner med att skriva inlägg i samma takt som jag köper nya föremål. Är djupt imponerad av alla duktiga retrobloggare som hinner med flera inlägg i veckan. Läser flitigt, men är dålig på att kommentera. Som skribent är man alltid väldigt glad för alla kommentarer, så lovar bättring till alla mina kollegor som är så duktiga på att uppdatera!

Önskar trevlig kväll!


onsdag 12 september 2012

Ovanlig "Paprika"


För några veckor sedan hade jag turen att upptäcka ovanstående vas på Blocket, bara några minuter efter att det lagts ut. Säljaren bodde inte i närheten, men som tur var har jag en kompis som råkade bo väldigt nära säljaren och som kunde ställa upp och hämta vasen.

Den vita "Paprika"-serien är relativt vanlig, även om vissa modeller i denna serie är svåra att hitta. Den gröna "Paprika"-serien är däremot desto mer ovanlig. Antagligen för att de flesta som köpte vaser på 50-talet föredrog den brun/vita dekoren. En grön i just denna modellen har jag aldrig tidigare sett.


Vasen saknar nummermärkning, men då den är ca 55 cm hög så bör det vara modell 1032 som tillverkades 1948-53. Är dock inte helt säker på detta. Tycker nämligen inte att formen på vasen helt överensstämmer med den som Grödinge visar på sin hemsida. Jag har forskat lite och hittat en gammal arkivbild från "Digitalt Museum" där jag tror att min vas förekommer. Denna bild har dock ingen information om ifall det är någon unik vas på bilden eller ej.


Oavsett vilket så är jag väldigt glad över att kunna utöka min samling av "Paprika"-serien med en till golvvas. Totalt har jag nu 5 olika vaser i serien, men skulle gärna komplettera med några till!


Roade mig med att jämföra vasen med några andra golvvaser som jag har. Även om de är stora så bleknar de i jämförelse med det senaste tillskottet! En riktig pärla i samlingen!

söndag 9 september 2012

"Nya" utemöbler...


Under hela sommaren har jag letat med ljus och lykta efter utemöbler till trädgården. Då huset är från 60-talet, så ville jag gärna hitta ett möblemang som passade till huset. Tyvärr har jag lyckats bli samtal nummer två lite för många gånger (bland annat missade jag en Grythyttan-grupp med bord och 7 stolar för 750 kr...). Frestar på nerverna...

Men till slut så lyckades jag för någon vecka sedan! Kollade Blocket och bara någon minut tidigare hade en säljare lagt upp ovanstående möblemang. 400 kr för hela gruppen inklusive bord. Ringde direkt och hade turen att vara först! Hämtade alltihop på studs!

Är rätt säker på att möblemanget inte är ett Grythytttan, men om någon läsare vet vem som kan tänkas ligga bakom så får ni gärna skriva en kommentar! Uppdatering: Tack Daniel för din kommentar. Bordet och stolarna är troligen tillverkade av KWA och modellen heter i så fall "Holmsund".

söndag 2 september 2012

Helgens loppisfynd...


Denna helgen har jag hunnit med både en tur till Österlen och ett besök på "Suckarnas gång" samt en runda på bakluckeloppis. Hittade lite olika föremål, som jag tänkte visa här. Först ut är ett kul fynd. En kanna av Signe Persson-Melin. Märkt undertill med Signes stämpel samt texten "Original - Signe Person-Melin Sweden". Tyvärr har kannan ett nagg, men för 20 kr så tyckte jag ändå att den kunde vara värd att köpa.


Jag hittade även en kruka formgiven av Signe-Person Melin för Steninge. Fick ge 5 kr för denna.


För en gångs skull så blev det även lite UE-keramik. Den största vasen ifrån Mari Simmulson serie "Hedenhös", märkt 4305, hittades på bakluckeloppisen för 40 kr.


På "Suckarnas gång" i Simrishamn fyndades två Ekeby-krukor, som förvisso är dubbletter i samlingen. En "City"-kruka av Hjördis Oldfors samt en icke-namngiven UE-kruka . Bägge krukorna är storlek 4, d v s största storleken på krukorna. Hade turen att gå förbi en säljare precis när hon packade upp dem. Börjar bli allt svårare att hitta UE-krukor, framförallt stora, på loppisar. Fick ge 20 kr/st för dessa.


Jag klippte även till på en glasvas, med en tillhörande glasboll. Misstänker att denna inte är original, även om säljaren bestämt hävdade att så var fallet. Vet inte vem som tillverkat vasen, och kan inte hitta några stämplar heller?! Kanske någon kunnig läsare som kan hjälpa mig? Vasen och den lilla Rörstrand-krukan kostade 25 kr tillsammans.

Uppdatering: Glasvasen kommer ifrån Holmegaard glasbruk och ingår i serien "Carnaby"

På det stora hela en härligt loppishelg med blandade fynd. Vilket gillade du bäst?!