söndag 25 november 2012

"Vinga" - Ingrid Atterberg


Ovanstående fat inhandlades i samband med mitt besök på Moderna i Brösarp. I en närliggande antikaffär har detta fat stått i flera år nu. Jag såg det första gången för kanske tre år sedan, men tyckte då att det var alldeles för dyrt. Förförra året så stod jag och funderade på att köpa det, men tyckte att priset var lite för högt fortfarande. Förra året så hade jag bestämt mig för att klippa till, men när jag frågade om priset så hade säljaren höjt priset. Så då blev det inget köp heller...

Men i år så klippte jag äntligen till. Inte en minut för sent, skulle man ju kunna erkänna. Till saken hör att affären inte har öppet mer än några helger per år, så sannolikheten att jag lyckas pricka in en av dessa helger är inte så hög. Fördelen är ju att det samma gäller för övriga kunder och eventuella intressenter på fatet. Så genom lite avvaktande fick jag till slut ner priset på fatet till en mer rimlig nivå.



Med inköpet av fatet (märkt 2217 och formgivet 1955) så har jag nu fått ihop  en nästan komplett serie av "Vinga"-serien av Atterberg. Saknar endast golvvasen i serien. Ifall någon skulle ha en sådan till salu, får ni gärna hör av er till ueblogg@gmail.com. Det är dock inte någon större brådska. En stor del av charmen med samlandet är ju att man sakta och säkert fyller på luckorna genom flitigt letande och bevakande av loppisar/auktioner/Tradera/Blocket m m. Ingen panik med andra ord...

torsdag 15 november 2012

Golvvas Mari Simmulson - UPPDATERING...




För några månader sedan visade jag ovanstående golvvas i detta inlägg. Jag benämnde golvvasen som unik, men flaggade samtidigt för att jag var lite osäker på om så verkligen var fallet. 






Eftersom vasen var märkt enligt ovan, med endast signatur av Mari Simmulson, var jag ändå rätt säker på att den inte ingick i standardgodset. Men unik har det nu visat sig att den inte är...






(bild lånad från Gilas Grotta)

Bara några veckor efter mitt inlägg besökte bloggaren "Gilas Grotta" Grödinge Antik:s museum. I hennes inlägg fanns ovanstående bild. I bakgrunden syns en exakt likadan golvvas som den jag har. Jag blev givetvis nyfiken och försökte komma i kontakt med Grödinge för att få mer info kring vasen. Tyvärr så var detta i samma veva som de bestämde sig för att stänga museét, så jag fick aldrig något svar. Men så för någon vecka sedan så kom ett genombrott...


Jag fick kontakt med en hängiven UE-samlare (vars samling visas här av bloggarna Upsala-Ekeby-samlarna). Det visade sig att han hade mer info kring just min vas. Genom tillgång till gamla ordersedlar från UpsalaEkeby har han lyckats spåra följande info kring vasen:


order nr S30 14-2 1964
 
AB Rodem
 
fraktgods  fritt ekeby
2-3 mån
 
12 Golvas modell 4590 i specialdekor, brun glasyr med
mattborstade rektangulära reliefer enl  godkänt prov
som kommer från kunden.
 
ingen modellkostnad.


Vasen är alltså gjord som efter en förlaga från golvvasen i "Rusticana"-serien. Något som känns rimligt, när man studerar formen på de olika vaserna. Finns flera likheter. Jag googlade företaget AB Rodem och kan konstatera att det är ett företag som finns än idag. Företaget har sedan mer än 50 år tillbaka varit verksamma inom profilreklam m m för företag. De 12 vaserna är alltså med stor sannolikhet inköpta den 14 febr 1964 för att därefter kunna märkas med företagsnamn och säljas som en kundpresent eller liknande. Min vas är dock helt omärkt, så den kom kanske aldrig till användning. Vad vet jag.


Slutsatsen är alltså att vasen inte är unik utan istället väldigt ovanlig. Det tillverkades ju endast 12 st exemplar vid denna beställningen, sen vet vi ju inte ifall det gjordes ytterligare beställningar i samma serie. Hur som helst är det väldigt roligt att ha fått betydligt mer info kring vasen och dess ursprung...


lördag 10 november 2012

Fynd ifrån Göteborg...


Förra helgen gjorde familjen en liten minisemester till Göteborg och i samband med besöket hanns det även med några loppisar. Ovanstående tre Signe-Persson Melin föremål fyndades på Kvibergs Marknad för endast 40 kr för hela setet. Har sen tidigare hittat just sockerströaren i samma serie, men då denna var naggad har jag redan gjort mig av med den. Samtliga föremål ovan var dock i felfritt skick. 

Tillsammans med tekannan, som jag hittade i somras, börjar jag nu få till en liten samling av SPM-keramik, som jag tycker allt mer om. Var extra roligt att på Röhsska Museét hitta en nästan exakt kopia av min tekanna i deras utställning om betydande design/formgivning genom åren. Får hoppas att Carina, med bloggen Precis-en-sån, får rätt i sin fundering kring SPM som nästa stora samlarområde!



På samma marknad hittade jag även två kaffekoppar ifrån Stig Lindbergs serie "Prunus". De är inte i mint condition, men 50 kr per kopp kändes ändå som ett fynd. Nu börjar min samling av te- och kaffekoppar innehålla allt fler av Stig L:s mer kända alster. Kika under kategorin "Stig Lindberg" för fler koppar ifrån samlingen.

På det stora hela en riktigt lyckad loppisrunda i Göteborg, som gav mersmak!

söndag 4 november 2012

"Corso" - Ingrid Atterberg...


Genom att byta bort min tidigare visad dubblett ifrån "Spiral"-serien mot en "Corso", har jag nu lyckats komplettera min samling av serien. Vasen ovan är nr 2150 (31 cm hög). Är alltid roligt ifall man kan få till ett byte som bägge är nöjda med. Tyvärr är det väl inte alltid så lätt två samlare emellan, men med en handlare brukar det gå ganska smidigt.



Totalt består Corso-samlingen nu av sex föremål. Tyvärr är UE-boken lite otydlig kring just "Corso"-serien, men om jag har räknat rätt är det endast faten ifrån som saknas innan serien är komplett.