lördag 16 mars 2013

Lyckad chansning...


Efter några månader utan ett enda loppisbesök så börjar abstinensen göra sig allt mer påmind. Idag var det äntligen dags för "Scouternas stora vårloppis" här i Malmö. Hade sedan länge planerat att besöka loppisen, men när jag kollade lite kring arrangemanget och kunde konstatera att de redan noggrant gått igenom alla föremål och plockat undan allt som var intressant "retro" på ett speciellt bord, så sjönk mitt intresse. Tycker att det ett sådant upplägg lite förtar charmen med att besöka en loppis, så istället tog jag en chansning och bestämde mig för att hoppa loppisen.


Istället så satte jag mig i bilen i morse för att åka och hämta ovanstående hyllsystem som jag hittat på Blocket. Säljaren bodde hela 45 min ifrån mig, vilket för en skåning är att likställa med en dagstur. Jag har varit på jakt efter ett liknande hyllsystem till vårt gästrum ett tag och när nu detta dök upp till ett ok pris så fick det bli lite körande. Bilden överst är från säljarens annons. Jag fastnade för de tjusiga detaljerna med handtagen på lådorna, samt de fina glasdörrarna på vitrindelen. Fick ge 750 kr för hyllan, som innehåller fler delar än vad som syns på bilden ovan. Har via min referenslitteratur och google försökt få reda på vem som ligger bakom hyllan, men än så länge inte lyckats. All hjälp tas tacksamt emot!

Edit: Hyllan heter "Rival" och är tillverkad på 60-talet av det norska företaget Brödrerne Jåtog.



När jag nu ändå skulle ut och köra så passade jag på att scanna av Blocket för att se ifall det kanske fanns något annat intressant till salu i samma område. Hittade en "Semi"-pendel (60 cm) i en annons, som jag fick köpa för endast 200 kr. Hade ägts av en och samma kvinna sedan 60-talet och endast hängt på ett ställe sedan dess, så den är i kanonskick.



När jag mötte upp säljaren så visade det sig att hela huset skulle tömmas och att allt var till salu. Om jag ville fick jag därför gå igenom det som fanns kvar i huset och se ifall det fanns något annat jag ville köpa. Finns ju inget roligare, så jag passade på att leta i alla skrymslen och vrår efter något ytterligare roligt att köpa. Jag brukar normalt sett aldrig köpa textilier eller mattor på mina loppisrundor, men jag fastnade för ovanstående matta. Jättefin kvalitet och den hade legat på ett mörkt ställe och inte blivit blekt. Enligt säljaren var den från tidigt 60-tal. Fick ge 50 kr för mattan, vilket känns som ett fynd! Nu skall den piskas och dammsugas ordentligt innan vi provar var vi skall ha den i huset. Ifall det finns någon läsare som eventuellt har någon info kring mattan så är jag väldigt tacksam för all hjälp jag kan få med att identifiera den. Har försökt hitta någon etikett eller liknande på den, men inte lyckats.

Edit: Efter mycket googlande så har jag lyckats hitta uppgifter om att mattan är formgiven av Astrid Sampe. Tillverkaren av mattan är dock fortfarande okänd...



När jag gick igenom några skåp i köket så hittade jag ovanstående tjusiga kakfat. Kände genast igen glasfatet som "Kastehelmi" från Ittala. Tyvärr saknades det mindre fatet som skall utgöra mellanfat i kakfatet. I och med det så kunde jag få kakfatet gratis, vilket jag ju gärna tackade ja till. Hade exakt ett sådant fat som saknas i kakfatet hemma, sedan tidigare loppisrundor, så nu gäller det bara att hitta någon som kan hjälpa mig med att borra hål för ställningen.



Precis när jag skulle gå fick jag syn på ovanstående pinnstol, under en stor hög med lakan m m. Tyckte att den påminde om Yngve Ekströms "Pinnochio", och när vi tog undan högen så fick jag min misstanke bekräftad. Säljaren ville endast ha 25 kr för stolen, så var bara att klippa till. Dessutom hade han för sig att de hade 3 till på vinden....



Så vi fick klättra upp på vinden för att kolla. Väl där konstaterade jag att de 3 stolarna inte var några "Pinnochio" utan istället tre stycken Fanett T55 från 1955. Om jag ville fick jag ju dock gärna köpa dessa tre ändå. Pris för alla tre var endast 75 kr. Innan jag till slut hade gått igenom huset hade jag även klippt till på en "Knubbling" taklampa i mässing med fint raster för 50 kr.

Problemet var bara att lyckas få in allt i bilen! Tog en halvtimme med flera olika försök innan jag till slut lyckades stuva in alltihop och kunde styra hemåt igen.

En riktigt roligt utflykt/chansning som visade sig bli väldigt lyckad!

söndag 10 mars 2013

Eskimåfamilj - Mari Simmulson


En kompis skulle för en tid sedan flytta utomlands och eftersom hon visste att jag samlade på UE-keramik hörde hon av sig och undrade ifall jag ville köpa hennes Mari Simmulson figur som hon ärvt. Hon hade inte möjlighet att ta den med sig och ville gärna att den kom till en som uppskattade den. Har sedan tidigare haft de två barnen ifrån Mari Simmulsons eskimåfamilj från 1957. Var därför ett enkelt val att klippa till även på mamman ifrån serien. Dessutom fick jag ett väldigt bra kompispris på figuren.

Det enda som nu saknas för att ha en komplett serie är den lilla vita hunden (märkt 4298). Får hålla utkik på Tradera etc, men om någon läsare möjligtvis skulle ha en sådan till salu eller känner till något ställe som har den, så vore jag väldigt tacksam för tips!

Ha en fortsatt trevlig kväll!