tisdag 30 april 2013

Unik Thomson?


Denna helgen ropade jag in ovanstående fat på en auktion. När jag kollade igenom auktionskatalogen reagerade jag på att fatet såg annorlunda ut mot de normala "Spectra"-faten, som brukar dyka upp på Tradera etc. Hade på känn att fatet eventuellt kunde vara unikt, men hade ingen möjlighet att bekräfta min misstanke genom att åka och titta på fatet innan auktionen. Chansade och la ett lågt bud utifrån den information som gavs i auktionskatalogen.



När jag idag var och hämtade fatet kunde jag glatt konstatera att min magkänsla var rätt. Vet ännu inte ifall fatet verkligen är unikt eller inte, men kan konstatera att stämpeln tyder på det. Enligt den info jag har kunnat hitta på nätet så signerade Anna-Lisa Thomson oftast sina unikat med "ALT". Detta är dock signerat "Thomson", vilket jag inte blivit klok på vad det innebär. Fatet/formen är dock den samma som "Spectra"-fatet som normalt sett är stämplat 1067.

Jag fick ge 300 kr för fatet, som förvisso inte är felfritt, men det känns ändå som ett kul fynd till samlingen!

Vad tror du/ni - är det ett unikat/original?!

onsdag 24 april 2013

Söndagens fynd...

 

Efter en rivstart på loppissäsongen under lördagen var jag tvungen att pröva lyckan även på söndagens torgloppis. Vid ett av borden fyndades ovanstående figur - Collie från serien "VOV" som Lisa Larsson formgav för Åhléns någon gång på 70-talet. Fick ge endast 20 kr för vovven, som verkar vara ganska ovanlig. Har i alla fall inte dykt upp på Tradera speciellt ofta.



Dagens riktiga fynd var dock fyra föremål ifrån Signe Persson Melin. Vid en tidigare loppis stod jag och tittade på exakt de här föremålen, men tyckte att priset var lite för dyrt. Har därefter ångrat att jag inte klippte till, eftersom jag var säker på att chansen inte skulle komma tillbaka. Till min stora förvåning dök dock samma säljare upp igen, fortfarande med föremålen kvar. Visade sig att det börjat regna kort efter att jag besökte förra loppisen och att hon därför inte hade hunnit sälja föremålen. Tur för mig, som dessutom kunde konstatera att priset även gått ner lite sen förra gången jag försökte köpa dem. Ovanstående två föremål har endast märkning med Signes flundra-stämpel. Vet inte ifall det finns något sätt att avgöra hur pass gamla föremålen är? Kan för lite om hennes produktion för att våga uttala mig om det.



Min fru blev genast väldigt förtjust i ovanstående te-/kaffekoppar .I motsats till gamla 50-tals koppar är dessa mer rejält tilltagna och rymmer en rejäl kopp kaffe eller te. Även dessa har endast märkning med flundra-stämpeln. Känns dock nyare i godset än de två andra. Totalt fick jag betala 220 kr för alla fyra föremålen. Är inte ofta man hittar SPM ute på loppisar, så jag är väldigt nöjd med inköpen!

lördag 20 april 2013

Loppissäsongen är igång!


Förra två helger sedan tog hela familjen en tur ut till Österlen. Vi hade prickat in några besök längs vägen och ett av dem var en idrottsförening som har en återkommande loppis. Vi hade även planerat in ett besök på nyöppnade "Rörums Retro". Har haft stora förhoppningar inför denna butiks öppnande, efter att ha läst ett hemma-hos reportage i Antikvärlden med Mikael Nykvist och Jessica Wihlborg som ligger bakom affären. Medan jag väntade på att loppisen skulle öppna kunde jag konstatera att även Mikael och Jessica bestämt sig för att försöka fynda. Alltid kul med lite konkurrens :)

Trots nämnda konkurrens lyckades jag ändå göra några fina fynd. Figuren av Mari Simmulson överst fyndades med en liten nagg för 10 kr. Tyckte inte att det avskräckte speciellt mycket. Med en 1 ½-åring här hemma gör det inte så mycket ifall det finns ett nagg eller två från början. De är nämligen stor sannolikhet att föremålet kommer få ytterligare några.



Vid ett bord som egentligen var tänkt att innehålla tyger och smycken så fick jag syn på ovanstående säl ifrån Lisa Larssons serie "Lill-Skansen". Priset var endast 5 kr, vilket kändes som dagens stora fynd.


Jag klippte även till på en fin jordglob för dryga 50-lappen. Passar fint i fönsterbrädet tillsammans med RAR från Eames. Efter loppisen åkte vi ut till Rörums Retro och fick en trevlig pratstund tillsammans med ägarna. Alltid kul att träffa på likasinnade som man kan diskutera retro-föremål och framförallt UE-keramik med! Om ni har vägarna förbi Rörum (i närheten av Kivik/Simrishamn) så rekommenderas verkligen ett besök!


I morse steg jag upp tidigt för att vara på plats på bordsloppisen vid halv 7. Är en chansning att offra sin sovmorgon och gå upp tidigt på helgen, men ibland får man chansa och idag var det definitivt värt det. Morgonens första inköp blev något oväntat två gamla fina Lego-byggsatser. Vet inte riktigt varför jag klippte till på dessa, men för 25 kr/st tyckte jag att det skulle vara dumt att låta bli. Modellen med bilen (Lego System 329) är från 1967 medan huset (Lego System 324) kom redan 1965. Enligt säljaren var byggsatserna kompletta, men när jag kom hem kunde jag konstatera att så tyvärr inte var fallet. Dock är ju låda och instruktioner intakta. Finns kanske samlare på Lego som vill komplettera med detta?!


Dagens andra fynd blev ett UE-inköp. Har inte blivit så många inköp än den här säsongen, så roligt att få komplettera med ett fint föremål för endast 50 kr. "Tropicana" av Hjördis Oldfors (fat nr 5052) kom redan 1955. Har haft den mindre vasen i serien, men var dum nog att byta bort den. Får se ifall jag kan få tag på den igen...


Jag köper i stort sett aldrig glas på mina loppisrundor, men ovanstående karaff tyckte jag var riktigt snygg och när priset endast var 25 kr fick den följa med hem. Jag kan verkligen i stort sett inget om glas, så tar tacksamt emot hjälp med info kring karaffen. Jag har kunnat tyda stämpeln under till "Orrefors AG 1903/16".  Någon kunnig läsare som kan hjälpa till med info?


Dagens oväntade fynd var ovanstående AWAB-pall i kanonskick. Den var täckt med en massa lådor, men jag kände genast igen pallen ändå. Tur det, eftersom en annan köpare var sekunden efter med att meddela att han också gärna köpte den. Fick ge endast 50 kr...


Slutligen så bjöd morgonens runda på ett fat för 10 kr. Gillade formen och designen på fatet, men är dessvärre helt oviss om dess tillverkare/formgivare.


Stämplen undertill ser ut enligt ovan. Någon som känner igen den?


Idag har jag även hunnit med att hämta upp tre stycken indianer av Rolf Palm. Hittade dessa på Blocket och även om jag primärt samlar UE-keramik, så kunde jag inte låta bli att klippa till när priset endast var 50 kr/st.  Får tacka "Keramiksamlaren" för att jag kände igen dem, efter hans fina inlägg om just dessa indianer. Dessvärre visade sig, när jag skulle hämta dem, att en av dem hade ett lagat huvud. Alltid trist när det inte blir som man tänkt sig, men löste sig rätt bra ändå...


På vägen ut fick jag syn på ytterligare en AWAB-pall, som det visade sig att säljaren gärna också ville bli av med. Dagspriset om 50 kr visade sig gälla även här. Fick dessutom den lagade indianen på köpet...

Man kan nöjt konstatera att årets loppissäsong har rivstartat!

tisdag 16 april 2013

Lirare...


Även om våren äntligen kommit till Skåne tyckte jag ändå att jag var tvungen att visa mitt nyförvärv till samlingen. Köpte på Tradera för någon månad sedan, men har inte blivit färdig till att visa den på bloggen.



Berit Ternells hockeyspelare (märkt 9057) finns med märkning på siffermärkning 2 till 7 samt en målvakt i blå glasyr. Känns kanske lite väl ambitiöst att hitta alla spelare med nummer 2 till 7, men en målvakt kunde ju vara roligt att komplettera med.


tisdag 2 april 2013

"Sibbo" - Yngve Ekström


För några veckor sedan hittade jag ovanstående stol på Blocket. Priset var endast 150 kr, men problemet var att säljaren bodde 15 mil bort. Jag chansade ändå och slog honom en signal och förklarade att om det gick bra för hans del så köpte jag gärna stolen, men jag kunde inte hämta den förrän till påskhelgen. Som tur var så var det en trevlig och snäll säljare som gärna plockade bort annonsen och höll stolen tills jag kunde hämta den. Vilket alltså skedde i helgen!

Stolen, som är formgiven av Yngve Ekström, kallas för "Sibbo". Den formgavs redan 1955, samma år som "Arka" också togs fram. Båda stolarna tillverkades av Stolab. Denna är  ju målad, men ursprungligen fanns stolen även i en ekvariant, som är väldigt fin. Säljaren berättade att han hade haft stolen sedan 1956 då hans pappa fick den som present på sin 50-års dag. Av någon anledning så ville han dock inte ha kvar den längre.

Kul i alla fall att kunna komplettera samlingen av "Arka" med en annan av Yngve Ekströms fina stolar. Nu återstår bara en "Lamino", men den blir nog svår att hitta till ett så bra pris...