torsdag 30 maj 2013

Oväntat inköp - golvvas "Atoll"


Efter ca 6 år samlande av UE-keramik (varav 5 år med denna blogg), har jag så smått börjat nå en punkt där jag får allt svårare att komplettera samlingen. Det beror inte på att jag på något sätt har "allt" från UE som jag vill ha, utan snarare att de delar/serier som jag vill komplettera eller samla på är svåra att hitta eller för dyra att köpa. Det faktum att hemmet är fullproppat med keramik redan är ju klart också en bidragande faktor....

Jag har därför allt mer börjat fokusera på lite färre, men ibland dyrare föremål. Jag har även insett att tillfället att komplettera med något ovanligt sällan kommer tillbaka, så när jag väl springer på något som är intressant försöker jag klippa till. Ibland är ju dock priset för avskräckande, men med golvvasen ovan var priset tillräckligt lockande för att jag skulle bli intresserad av ett köp.

"Atoll" av Hjördis Oldfors (formgiven 1956) har jag faktiskt inga föremål i sedan tidigare. Jag har haft en skål i serien, men den var i så pass dåligt skick så den såldes på en loppis för några år sedan. Men när den stora golvvasen (märkt 5122, 44 cm hög) plötsligt stod hos en loppishandlare som jag svängde förbi i veckan, var det ändå väldigt frestande att klippa till.

Priset var ursprungligen 1200 kr, men efter lite prutande och påpekande om ett litet nagg i botten, som ändå inte syns när den står i hyllan, fick jag ner den till 950 kr. Inget superfynd, men jag är ändå nöjd med mitt inköp. Den gör sig allt bättre i stringhyllan tillsammans med övriga UE-föremål. Dessutom tvivlar jag på att jag kommer springa på en inom den närmsta framtiden igen. Nu återstår bara att försöka komplettera med några vaser/fat ifrån serien.

torsdag 23 maj 2013

Atterbergs "korta serie"...

 

För en tid sedan lyckades jag buda hem ovanstående lilla vas ifrån Atterbergs "korta serie" från 1956, på en mindre auktion. Kan konstatera att vaserna blir allt dyrare, men ibland får man bortse ifrån styckpriset och istället inse att tillfället kanske inte kommer tillbaka. Just denna dekor och dessa vaser hör dessutom till min verkliga favoriter från UE:s produktion. Vasen ovan är märkt A15 och är 12 cm hög.



Totalt har jag nu lyckats samla ihop fyra stycken vaser och två fat ifrån "korta serien". Återstår många föremål än, men sakta men säkert växer samlingen...

söndag 5 maj 2013

Helgens fynd...


Denna helgens roligaste fynd var ovanstående två Astra-koppar, dekor av Eugene Trost för Gefle porslinsfabrik redan 1957. Tycker själv att det hör till ovanligheterna att man överhuvudtaget hittar några kaffe-/tekoppar på loppis numera, så var väldigt glad när jag fick syn på dem. Priset om 50 kr för paret var inte mycket att tveka kring. Nu måste jag bara få fat på några fat till dem...



Även denna helgen hittade jag en AWAB-pall. Börjar ju uppenbarligen få lite för många för att få plats med alla tre här hemma, men tyckte att det var svårt att låta bli att klippa till när priset var överkomligt. Samma med dessa pallar som med kopparna - hör egentligen inte till vanligheten att man springer på dem!



Förra helgen hittades ovanstående figur för en tia. När jag köpte dem var jag lite osäker på om det verkligen var Vicke Lindstrand som låg bakom eller inte, men för tio kronor kunde jag ju ha råd att chansa. Efter lite efterforskning kunde jag dock konstatera att min misstanke stämde. Formgiven av Vicke Lindstrand för UpsalaEkeby 1944.



Denna helgen köpte jag min första "Fuga"-skål från Orrefors, formgiven av Sven Palmkvist 1954. Fick betala endast 10 kr för skålen. Kan något förskräckt konstatera att andelen glasinköp blir allt fler...

På det stora hela en trevlig loppishelg, med strålande väder och roliga inköp! Vilket gillade ni bäst?