torsdag 2 januari 2014

Årets topp 10

 

Har varit ett rejält uppehåll från inlägg på bloggen. En bidragande orsak är nog att jag börjat använda Instagram (#ueretro), samt att jag som småbarnsförälder inte alltid har tid och ork att starta dator, läsa över bilder, skriva och kommentera. Blir enklare att bara lägga upp bilder snabbt via mobilen. Får se ifall bloggen lever vidare eller inte under 2014...

I likhet med tidigare år så tänkte jag dock försöka sammanfatta samlaråret som gick och har i år utökat från topp-5 till topp-10, då jag tyckte att det fanns mycket kul att visa på. En del har jag inte hunnit visa upp på bloggen tidigare, men det får bli en överraskning. En sak som jag inte visat upp och som inte kom med på listan är ovanstående tjusiga fåtölj som jag hittade i somras. I likhet med tidigare år så har jag gjort dels en lista topp-10 kring UpsalaEkeby samt en för övriga inköp. Vi börjar med de övriga:


10) Astra-tekopp x 2 - Eugene Trost:
På en loppis i somras stod de plötsligt där på ett bord. Loppisen hade varit i gång ett tag, men säljaren hade väntat med att packa upp dem. Två felfria Astra-tekoppar för 25 kr/st. Under året lyckades jag även byta till mig två fat, så nu har jag två kompletta koppar.


9) Pinnsoffa + stolar - Bröderna Wigell:
En av de första dagarna på sommarens semester hittade jag ovanstående pinnsoffa, "Florida" från Bröderna Wigells, på Blocket för tusen kronor. När jag skulle hämta soffan så visade det sig att det även följde med två pinnstolar i samma serie. Dessvärre funkade inte färgen med vår tapet i köket så den fick säljas igen och förra årets pinnsoffa behålls så länge.



8) Temugg x 2 - Signe Persson Melin:
På en torgloppis hittade jag två original temuggar av Signe Persson-Melin. Vill minnas att jag fick ge 40 kr/st. Har redan blivit både min och fruns absoluta favoriter. Fantastiskt goda att dricka ur.



7) "Sibbo" - Yngve Ekström:
I vintras hittades denna lite ovanliga pinnstol av Yngve Ekström för endast 150 kr på Blocket.



6) Matta - Astrid Sampe:
En väldigt fyndrik morgon så köptes denna matta. Jag hade bestämt träff med en säljare för att hämta en bokhylla. På vägen hittade jag en annan annons med en Semi-pendel som jag bestämde mig för att köpa. När jag kom fram för att hämta lampan visade det sig att hela huset skulle tömmas och att allt var till salu. Köpte bl a ovanstående matta för 50 kr. Mattan var tyvärr helt fel storlek för vårt matbord, så jag sålde den vidare till en antikhandlare, vilket jag redan ångrar! Kommer dröja innan man hittar en matta av så fin kvalitet igen.




5) Studiovas - Berndt Friberg:
På en tidig morgonloppis fiskade jag fram den ovanstående vas ur en låda. Säljare ville ha 25 kr, vilket jag mer än gärna betalade. Har aldrig tidigare hittat en studiovas av Berndt Friberg och jag undrar ifall jag kommer göra det igen.



4) "Bumling" - Atelje Lyktan:
Via en Blocket-annons så köptes ovanstående två väldigt ovanliga Bumlingar för utomhusbruk. Tillverkade i koppar någon gång på 60-talet. Har en del andra "Bumlingar" sedan innan, men ingen som sitter på utsidan av huset...


3) "Solfjädern" - Sanna Rosén:
Solfjädern är en pinnstol som jag länge retat mig på att jag missade på en loppis för några år sedan. När det därför dök upp två stycken på en annons på Blocket så var jag snabb att ringa. Hade tur att säljaren bodde väldigt nära mina föräldrar, som kunde hämta. Fick ge 250 kr/st för dessa, som antagligen skall skrapas rena från färg och få ny klädsel.



2) "Leg splint" - Charles & Ray Eames:
I säkert fem års tid har jag varit på jakt efter en "Leg splint" av Charles och Ray Eames. Har suttit uppe och bjudit på nätterna på Ebay, men aldrig lyckats vinna någon auktion. Men för några veckor sedan så lyckades jag till slut vinna en auktion till ett vettigt pris. Nu är samlingen av Eames-föremål komplett!



1) Skrivbordsstol "Sjuan" - Arne Jacobsen:
Samma fredagskväll som Sverige mötte Portugal i fotboll så fick jag syn på ovanstående skrivbordsstol via en annons på Blocket. Kontaktade säljaren och frågade vad den kostade. 300 kr...

Fick trotsa sunt förnuft och köra tur och retur 3,5 timme för att hämta den. Tur att man inte är fotbollsintresserad. När jag köpte stolen var stoppning och klädsel i dåligt skick, så jag bestämde mig för att kosta på en omklädsel i ljusbrunt skinn.

Här kommer då topp-10 för UpsalaEkeby-samlingen:


10) Komplettering via UE-samlare:
Via min blogg blev jag kontaktad av en trevlig kvinna som samlat UE i flera år. Hon hade en hel del nerpackat som hon kunde tänka sig att sälja. Är väldigt sällan som man som samlare får chans att träffa någon som förstår och som man verkligen kan diskutera sitt samlande med. Var därför väldigt trevligt att få träffa henne och kunna köpa en massa föremål, nya och kompletteringar med hela vaser för naggade vaser, som jag redan hade. Roligaste inköpet blev en mindre golvvas av Vicke Lindstrand.



9) Maj - Mari Simmulson:
Min samling av "Maj" av Mari Simmulson har så sakta vuxit under året. Roligast tillskottet blev ovanstående golvvas som ropades in på Tradera.


8) Korta serien - Ingrid Atterberg:
Även samlingen av Ingrid Atterbergs "korta serie" har utökats under året. En mindre vas och ett fat har tillkommit till samlingen. Förhoppningen för 2014 är att kunna komplettera med något föremål från de övriga dekorer som serien gjordes i.


7) Original - Anna Lisa Thomson:
Jag hittade ovanstående fat på en stadsauktion där det endast var fotat på ovansidan och beskrivet som "UE-fat". Hade på känn att det inte var ett föremål från en standardserie, men vågade inte bjuda för mycket heller. För 300 kr blev dock fatet mitt. När jag fick hem det kunde jag snabbt konstatera att min magkänsla var rätt och att fatet var ett orignal av Anna-Lisa Thomson.




6) Prov från "Iris" av Mari Simmulson:
En varm sommardag passerade jag en loppis som jag besökt flera gånger. Medan min fru och son väntade i bilen fick jag fem minuter på mig att snabbt kika igenom butiken. Högst upp på en av hyllorna stod ovanstående vas. Jag högg den och betalade 225 kr för den. Det var först när jag på kvällen skulle packa upp den som jag upptäckte att den är märkt "Prov - Maris" på undersidan. Denna storlek på vas kom aldrig med i ordinarie serie för "Iris", och är därför väldigt ovanlig om inte unik.



5) Kokos - Hjördis Oldfors:
2013 lyckades jag äntligen komplettera min samling av "Kokos" med vas nr 5030. Har letat i flera år efter den, men först nu lyckats hitta den till ett vettigt pris. Genom ett byte med en annan samlare fick jag även tag på skål nr 5057 under året (syns ej på bild). Nu återstår endast bonbonjären och kruset, som nog kommer ta minst 10 år till att hitta...


4) Paprika - golvvas - Anna Lisa Thomson:
Via bildgooglande så råkade jag hitta ovanstående ovanliga golvvas från "Paprika"-serien av Anna-Lisa Thomson. Säljaren bodde på Åland, men skulle turligt nog besöka Sverige bara någon dag efter att jag hörde av mig.



3) Golvvas "Atoll" - Hjördis Oldfors:
Ovanstående golvvas blev mitt första inköp från Hjördis Oldfors serie "Atoll". Råkade springa på den hos en lokal antik-/dödsbohandlare och kunde snabbt konstatera att det nog skulle dröja många till innan jag lyckas hitta en igen. Bara att klippa till...



2) "Mars" - Mari Simmulson:
Även i år har jag lyckats göra flera roliga kompletteringar av "Mars" av Mari Simmulson. Serien har blivit något av en favorit i samlingen och jag hoppas på att den kan växa ytterligare under 2014. Roligaste tillskottet under året var de ovanliga krusen som hittades på en mindre auktion.




1) Original Mari Simmulson x 2:
Årets roligaste tillskott till samlingen är dock de två original-fat av Mari Simmulson som hittades med relativt kort mellanrum. En via Blocket och en annan hos en antikhandlare i Stockholm, som hade fatet liggande på lagret. Inte tvunget de billigaste inköpen, men genom år av samlande har jag även insett att vissa tillfällen kommer inte igen, så det är oftast bäst att klippa till när man får chansen.

Det var hela årets tio-i-topp för både UE och övriga inköp. Ifall ni vill läsa tidigare års listor, klicka här och här.

Tack för att ni läser och kommenterar!