torsdag 30 april 2009

Övergivet fynd?!

Idag har jag åkt halva landskapet runt p g a jobb, vilket dock även innebar några chanser till loppisbesök. Tyvärr var några stängda på grund av valborg, men lyckades ändå hitta några nya ställen.


Första stoppet blev en nyöppnad loppisbutik, som egentligen hade stängt, men där ägarna var och städade. Efter lite förklaring så släpptes jag in och fick kika lite. Visade sig vara i princip bara massa skräp, med undantag för ovanstående vänsta kruka. Stod precis vid entrén. 5 kr!! Var bara att klippa till. Krukan ingår i samma serie som nedanstående fat - nämligen Adria, som formgivits av Anna-Lisa Thomson. Har hittat min kruka på den eminenta sidan www.blandannat-keramik.com, som har ett fint register över UE-keramik.


Efter att ha hittat krukan så begav jag mig vidare till nästa resmål. Körde på mindre landsvägar för att njuta av vädret. När jag passerade en åker så såg jag något bekant i ögonvrån. Trodde först inte jag såg rätt, men var tvungen att stanna och gå ut och kolla. Långt ute på åker stod nedanstående två stolar!! Helt övergivna och tillsynes utan förklaring. Var tvungen att ta en bild och dokumentera fyndet med mobilen. Med lite ny färg skulle de kunna bli hur fina som helst!! Lämnade dock givetvis kvar stolarna, men skulle gärna ha likadana hemma på balkongen!!


Sista stoppet bjöd på ytterligare en Ekeby-kruka - en "Svea", som syns på ovanstående bild. Tyvärr lite nagg, men för 10 kr så tyckte jag att det var värt att klippa till.

Trevlig helg!

söndag 26 april 2009

Nostalgi och eld

Med ett strålande väder och ett fullspäckat loppisutbud så har söndagen varit lyckad!! Började morgonen med en torgloppis och kom över några roliga föremål.

Först ut är en UpsalaEkeby-vas formgiven av Mari Simmulson för Åhlén & Holm. Är stämplad 43130/352M undertill. Har försökt hitta den i UE-boken, men finns ej listad där. Ser dock ut att vara formgiven under 60-talet. Blev min för endast 10 kr.


Nästa fynd blev en fin stor skål från "Blå Eld", formgiven av Herta Bengtsson för Rörstrand 1951. Sen tidigare så har jag en liten sockerskål i serien, som jag och frun verkligen gillar. Blev riktigt glad över mitt fynd för 30 kr!! Var bara att klippa till!!

Slutligen så fick jag lite nostalgi när jag såg den bekanta sparbössan!! Är uppvuxen med en sån här, som man ofta har försökt skaka pengar ur!! Fick den för endast 10 kr, så gick inte att stå emot. Skall sparas för framtida behov :)

Efter lunch så besökte jag och några bekanta en mysig gårdsloppis, som verkligen var trevlig. Inte den vanliga hetsiga och ouppfostrade attityden som annars kännetecknar loppisar i min trakt. Utbudet var kanske inte så jättestort, men några små fynd blev det ändå.

Två stycken UE-föremål. Dels en liten blå vas, märkt 379 och formgiven av Anna-Lisa Thomson 1944. Det lilla fatet kan jag tyvärr inte tyda någon stämpel på, endast "Ekeby". Någon som har någon idé kring vem som kan ha formgivit?

Hittade även en tjusig lampa, som kommer matcha gårddagens golvlampa. Etikettmärkt med ES Horn A/S inne i lampan. Googlade lite på detta och kom fram till att lampan är tillverkad av en dansk lamptillverkare från Aalestrup. Vet dock inte exakt när lampan formgivits. Kostade endast 10 kr, vilket känns som ett fynd för dansk design :)

Trevlig helg!!

lördag 25 april 2009

5 min ifrån det stora fyndet....

Morgonens loppisrunda bjöd på några fynd, men även på viss besvikelse. Var på en loppis jag besökt tidigare och som brukar vara bra. Mycket folk dock, och mycket trängsel. Gäller att vara snabb och veta vad man vill ha. Brukar ta ca 10 min, sen är allt som är värt något sålt...


I all trängsel och hysteri så kom jag över tre stycken UpsalaEkeby vaser. Från vänster till höger är dessa;

1) 2159 "Burma" formgiven av Ingrid Atterberg 1954. Vasen är 29,5 cm hög. Upptäckte tyvärr efter inköpsrundan att där var en liten nagg vid mynningen...

2) 4595M "Rusticana" formgiven av Mari Simulson 1964.

3) Mangania - Lillemor Mannerheim, för UpsalaEkeby Gefle.

Utöver detta kom jag över en tjusig olivgrön golvlampa för 30 kr. Är märkt EWA Värnamo. Passar fint till "Arka" med dess olivgröna dyna.


Kom även över en liten "Skotte" formgiven av Stig Lindberg. Ofta så ser man denna i plast som sparbössa, men finns även små "skottar" i keramik.


Dagens besvikelse blev dock att jag på vägen hem körde förbi en villaloppis, där jag stannade. Direkt när jag kliver in i trädgården så ser jag ett helt möblemang i "Grythyttan"-stil med ett riktigt fint matbord och tre stolar. Samtidigt som jag ser detta så hör jag tyvärr också - "Jag tar det..." från en dam vid bordet. Har letat länge efter just en sådant här bord och stolar och för 3oo kr(!!) hade jag gärna köpt detta....surt, men kommer förhoppningsvis fler chanser!!

Trevlig helg!

lördag 18 april 2009

Tidig loppisrunda

Har faktiskt redan hunnit med dagens loppisrunda, som började tidigt. Som tur var så var vädret strålande, så det blev en skön morgonpromenad. Kom över lite olika föremål för ca en hundring totalt, så jag är nöjd.


Blev bl a en komplettering av samlingen av "Röda Klara" som jag skrivit om tidigare.


Två stycken fina krukor - en Steninge och en Bo Fajans som jag inte sett tidigare, men som verkligen känns gammal. För 2 kr var det ett klipp!


Kom även över en UE-vas, formgiven av Mari Simmulsson 1968. Ingår i serien "Palma". Kanske inte direkt en favorit, men trevlig i alla fall.


Slutligen så hittade jag kopp och assiett i serien "Smide", från UpsalaEkeby Gefle. Hade sen tidigare ett udda kaffefat, så nu har vi två kompletta set med tekopp, fat och assiett. Roligt :)

fredag 17 april 2009

Ett lyckat och ett misslyckat....

Förra helgen så var jag och frun på en loppisrunda på massa olika ställen i närheten. Hade höga förhoppningar, men blev tyvärr inte speciellt många inköp.


Det mest lyckade inköpet blev två stycken "Gunilla" krukor från UpsalaEkeby, som kunde komplettera den som jag hade sen tidigare. Nu har vi de tre minsta krukorna i serien. Fick ge endast 30 kr för de båda krukorna, så det kändes som ett bra fynd.

Det misslyckade inköpet var ovanstående vas formgiven av Ingrid Atterberg. Ingår i serien "Jasmin" och är märkt 2061. Fick vasen för endast 20 kr, så trodde först att jag hade gjort ett riktigt fynd. Granskade vasen inne på loppisen och kunde inte hitta några fel eller nagg. Belysningen var dock inte den bästa. Väl hemma och ute i solen så kollade jag vasen igen och upptäckte att någon hade limmat en stor nagg uppe i mynningen. En bit som dessutom lossnade när jag skulle se ifall det var en riktigt spricka eller inte :(


Inte speciellt synd på de 20 kronorna, men däremot på en fin vas, som inte alls pryder sin plats på samma sätt....

Helgen bjuder dock på nya loppisar, så hoppas på revansch!!

torsdag 16 april 2009

Tema blå

Fortsätter på mitt färgtema....dagens färg är blå. Verkar som att just denna färg var mest populär under 40-talet, eftersom flera av föremålen är ifrån denna tid. Andra färger som dominerade under 50- & 60-talet.


Först ut är en tjusig vas formgiven av Vicke Lindstrand. Tyvärr så är stämpeln inte tydlig nog för att utläsa annat än signaturen, men gissar på någon gång runt 40-talet.



Denna vas är formgiven av Anna-Lisa Thomson och märkt Ekeby i botten. Tyvärr så syns inte heller här stämpeln tillräckligt bra för att uttydas.


Detta lite missfärgade fat är även det formgivet av Anna-Lisa Thomson. Är märkt 164 i botten och formgivet 1944. Finns i flera olika lasyrer. Har det bland annat i vit lasyr också.

Sist ut ett litet fat, formgivet av Mari Simmulsson i början av hennes karriär vid UpsalaEkeby. Är märkt Ekeby 201 och formgivet 1953.

onsdag 15 april 2009

Tema gul

Tyckte att det var dags för ett litet tema. Som då blev "färg". Först ut är några UE-föremål i färgen gult...



Ovanstående vas är formgiven av Ingrid Atterberg och ingår i serien "Plan", som formgavs 1957. Vasen är märkt 2288 och är 29,5 cm hög. Fyndades för 15 kr på en lokal loppis där den stod gömd bland en massa gamla krukor.


Detta tjusiga fat är formgivet av Anna-Lisa Thomson 1939 och är märkt Ekeby 18 i botten. Finns flera fat i samma serie, men i olika färger.


Skålen ovan är formgiven av Mari Simmulsson. Kan tyvärr inte tyda stämpeln i botten, så kan inte ge några detaljer kring serien skålen ingår i.

Red: Tack vare hjälp av duktiga läsare så har jag fått veta vad serien som skålen ingår i heter. "Aros" som formgavs 1968. Ovanstående skål är förmodligen stämplad 8039M, inte 8049M som jag tydde det till när jag försökta utläsa den...


Detta lilla fat är formgivet av Irma Yourstone 1971. Är märkt 1064Y i botten.


Slutligen en vas av Kjell Blomberg. Märkt 7016 och formgiven 1955. Vasen ingår i serien "Amarillo". Kjell Blomberg jobbade endast vid UpsalaEkeby mellan 1953-57 och hann endast formge 25 föremål under denna tid. Är med andra ord inte så lätt att hitta något av hans formgivning...

tisdag 7 april 2009

3 x Hjördis Oldfors


Tänkte visa några fler föremål av Hjördis Oldfors, som är min absoluta favorit bland formgivarna vid UpsalaEkeby. Hjördis arbetade vid UE mellan 1952-59 och hennes formgivning var redan då väldigt populär. Idag är framförallt serier som Kokos, Pingvin och Atoll hett eftertraktade av samlare. Tyvärr har jag inte några föremål i dessa serier, men tänkte visa tre andra serier.

Först ut är ovanstående serien "Tulpan", som Hjördis formgav 1959. Serien består av totalt 6 föremål, 5 vaser och ovanstående fat (5202). Vasen ovan är märkt 5206 och är den högsta av vaserna. I likhet med flertalet andra populära serier som Hjördis formgav så finns denna serie i olika lasyrer. Bland annat med den gröna färgen utvändigt och den grå invändigt. Har även sett den med samma lasyr som den lilla röda Hjördis vasen som jag visade i föregående inlägg (se "Dagens loppisskörd").


Andra serien är en skål ifrån "Poäng", som formgavs mellan 1956-58. Serien finns i olika dekorer, där den svarta basen med små blommönster är vanligast. Ovanstående dekor är mer ovanlig, men dyker ibland upp på Tradera etc. Totalt finns 13 st föremål i serien, bl a en häftig golvvas. Skålen ovan, som är märkt 5094, fick jag och min fru av hennes mormor som hade den undanställd, eftersom hon inte tyckte om den.


Tredje serien heter "Ibiza" och formgavs 1958 av Hjördis Oldfors. Serien består endast av 4 föremål, två skålar och två vaser. Ovanstående vas är märkt 5180. Vasen fick jag faktiskt av en antikhandlare som skämdes så för att han inte hade hunnit ställa i ordning sitt lager, när jag kom och skulle handla. Som ursäkt så fick jag ta en UE-vas utan kostnad. Verkligen snällt :)

måndag 6 april 2009

Våren är här...



Det börjar bli dags för balkongsäsongen, och med den, fina krukor. Tyckte det kunde vara kul att visa vilka krukor som hunnits samlas ihop under vinterns loppisbesök och som nu skall fram och här är resultatet.

Översta raden från vänster till höger ovan: Steningekruka (modell okänd), Ekeby el Steninge (modell okänd), Ekeby (Bellakrukan nr 3), Ekeby (Wasakrukan nr 4)

Undre raden från vänster till höger: Ekeby (Sveakrukan nr 2), Ekeby (Gunillakrukan nr 2), Steninge (modell okänd, Steninge (modell okänd).



Bild ovan från vänster till höger: Rörstrand (modell okänd), Bo Fajans(Eleganta), Ekeby (Juno), Okänd tillverkare, Ekeby (modell okänd - endast "Ytterkruka" enligt UE-boken).

söndag 5 april 2009

Söndagens tre fynd...



Hann med en kort loppisrunda i morse, och lyckades verkligen fynda!! I alla fall enligt min mening.
Först så hittade jag ovanstående lilla keramikflicka, formgiven av Ester Wallin för UpsalaEkeby någon gång mellan 1969-71. Flickan är formgiven för Åhlén & Holm och är märkt 43145/947. Var mitt första föremål som Ester Wallin formgivit. Läste lite kring henne i UE-boken och tydligen så var hon framförallt inriktad på just figurer.


Dagens andra och tredje fynd var den numera extremt välkända "Berså" av Stig Lindberg. Har egentligen tyckt att det är tramsigt att varenda svensk tvunget måste ha just denna servis och därför bestämt mig för att inte hamna i samma fälla. Men, då jag såg dom i en loppislåda och kunde få skålen och tallriken för 30 kr, så var det svårt att låta bli. Finns ett litet kantnagg, men går ju fortfarande att använda för det....

Sammantaget en riktigt bra helg!!

lördag 4 april 2009

Ett år med UE...




Kom på idag att det faktiskt är exakt 1 år sen jag köpte min första UE-vas. Så här ett år senare och ca 150 föremål senare, så kan jag konstatera att jag lärt mig massor via min nya hobby, men samtidigt att det finns så otroligt mycket mer att lära sig, vilket känns jättekul!!

Till en början köpte jag i princip alla UE-föremål, som jag hittade, men numera är jag lite mer kräsen. Samlingen kommer fortsätta växa, men antagligen inte i samma takt som första året.

Lägger in en bild på Hyonsun Rhees "Hana", som var den allra första UE-serien jag köpte. En kul detalj är att jag idag, när jag besökte samma loppis som förra året, hittade en exakt likadan grön "Hana" vas :)

Dagens loppisskörd...



Denna helg bjuder på massa loppisar i min hemtrakt!!

Hann med två stora loppisar imorse, som dock tyvärr inte bjöd på några stora fynd. Kom över tre stycken vaser, varav två råkade vara dubbletter. Svårt ibland att minnas exakt vilken storlek man redan har på en vas, så två chansningar på nya storlekar inom samma serier blev istället två likadana som de jag redan hade. Dels en likadan Mari Simmulsson vas som i mitt förra inlägg, och sen en fyrkantig Göran Andersson vas...



Kom dock över en ny Hjördis Olfors vas, från en serie jag inte hade något föremål ur tidigare.