söndag 10 oktober 2010

Heminredning anno 1955

För några veckor sedan hittade jag denna fantastiska lilla bok, för endast 10 kr, på en loppis. Boken är publicerad 1955, samma år som Helsingsborgsmässan hölls, och har influerats av tidens anda. När boken kom var den tänkt att fungera som kurslitteratur för unga flickor i deras utbildning till flitiga husmödrar. Just dessa exemplar har nyttjats av Kerstin, vid Landskrona Kommunala Flickskola, vårterminen 1956 i årskurs 6.


Boken går igenom allt från ett "Enkelrum med kokvrå" till "Villan i två plan: 6 rum, kök och hall". För varje sorts rum/lägenhet/hus ges noggranna förslag kring möblering, planering och val av träslag/tyger och möbler.


Av ovanstående bild förstår man att just möbelköp inte var något som borde ske lättvindigt och utan eftertanke. Mannen till vänster verkar verkligen fundersam...


Noteras bör att det i varje lägenhetstyp, även i "Enkelrum med kokvrå" skulle finnas någonstans där man kunde sitta och sy. Ett behov som kanske inte känns lika självklart idag (men som kanske ändå är på väg tillbaks?!).


Boken känns rolig, inte enbart för dess upplägg som lärobok, men framförallt för alla bilder och fakta kring tillverkare som den innehåller. Är alltid värdefullt att få tag i bra referenslitteratur kring möbler m m. Framförallt från denna tid.


I bokens sista återfinns ovanstående mycket tänkvärda inlägg. De båda författarna (Lena Larsson - Konstnärlig ledare för NK-bo & Elias Svedberg - chef för NK-inredning) vill för deras unga läsare påpeka vikten av att välja kvalitet och att "Ett föremål aldrig kan bli vackert om det enbart är högmodernt, "sista skriket"...

Vilket typ av föremål uppfyller då ovanstående kriterier?


Givetvis en vas ifrån Upsala-Ekeby...

Ha en skön kväll!

3 kommentarer:

  1. Jag har också hittat den boken på loppis för 10 kr. Den hade en stämpel från en skola innanför pärmen så den kanske var vanlig bland studenter då.

    SvaraRadera
  2. Den vore kul att ha, ska spana efter den och hoppas på att man stöter på ett ex!

    SvaraRadera
  3. Härlig bok! Måste bli bättre på att leta bland bokhögarna på loppisar.

    SvaraRadera