fredag 28 december 2012

Årets fem i toppI likhet med tidigare år har det blivit dags att summera årets som gått och lista de fem bästa fynden. I takt med att mitt intresse för retro har växt har jag allt mer börjat köpa annat än enbart UE-keramik. Som en följd av detta handlar många inlägg på bloggen om annat än just UE-keramik. Bilden ovan är ett exempel på detta. Hittade nyligen ett nytt gungunderrede till min Eames-stol som jag visat förut.

Då jag de facto skriver om en hel del annat än just UE-keramik så tyckte jag att det inte var mer än rätt att göra två olika topp-5 listor. En för enbart min UE-samling och en för övriga inköp. För den som missat 2011 och 2010 års topp-5 listor så klicka på länkarna.

Som vanligt är det inte lätt att bestämma vilka inköp/fynd som skall hamna på topp-5. Några som nästan kom in på listan var Negro-golvvasen som fyndades på blocket för 700 kr, Mari Simmulsons lilla fågel för 20 kr, Simmulsons ytterst ovanliga golvvas (endast 12 ex gjorda) som jag köpte för 300 kr. Jag kan dock konstatera, i likhet med andra bloggare, att det inte alltid är vad man betalat kontra värdet som avgör vad som är ett riktigt bra fynd. Många gånger handlar det om att det är just det där föremålet som man så länge har sökt efter och äntligen hittat. Med detta sagt så presenteras här topp-5 för UE-samlingen:


5) Unikat från Atterberg: Ju längre man samlar på något, desto mer inser man att det är de unika och udda föremålen som man är ute efter. Jag hade länge velat komplettera min samling med ett fint unikat. När så ovanstående vas dök upp Tradera, bestämde jag mig för att det fick kosta lite mer än vanligt för att vara säker på att vinna auktionen, vilket jag gjorde! Vasen är ett unikat som är baserat på en ordinarie "Spiral"-vas, formgiven av Ingrid Atterberg.


4) Köp nu! - del 2: Det är inte ofta en "köp-nu"-annons på Tradera innehåller något som är intressant, men för en gångs skull hade jag turen att snubbla över en riktigt bra sådan. Hittade ovanstående tjusiga Paprika-vas på en köp-nu annons för endast 400 kr. Några dagar tidigare hade jag dessutom även hittat en fin vas av Mari Simmulson, också på en Köp-nu annons. Tyvärr inte ofta man har sånt flyt!


3) Gul västkust: Just serien "Västkust" av Ingrid Atterberg har jag länge betraktat som en av favoriterna i min samling. Blev därför jätteglad när en läsare på bloggen hörde av sig och ville sälja en gul "västkust"-vas. Problemet nu är bara att jag måste hitta alla övriga vaser ifrån Västkust - fast med gul dekor. Vilket inte är så lätt...

2) En chans på hundra x 2: Korta serien av Ingrid Atterberg hör till ett special-intresse i mitt samlande av UE-keramik, så att på en och samma vecka lyckas komplettera med två fat var riktigt roligt! Får se ifall samlingen av "Korta-serien" kan utökas under 2013. Hade varit roligt!


1) Ovanlig Paprika: Det var ingen tvekan kring vilket föremål som skulle toppa listan i år. Hade osannolik tur när jag lyckades fynda ovanstående gigantiska golvvas på Blocket. Har via insatta samlare fått besked om att vasen troligtvis är unik och eventuellt är ett provexemplar för Paprika-serien. Oavsett om detta stämmer eller ej, är vasen utan tvekan det mest imponerande jag har i min samling just nu!

Topp-5 bland övriga föremål/möbler/lampor med mera inleds med:


5) Nya utemöbler: Efter att ha tillbringat semestern med att lägga ca 100 kvm plattor, var det riktigt roligt att i slutet av sommaren kunde fynda ovanstående tjusiga utemöbler för endast 400 kr. Vi hann inte riktigt njuta av möblemanget under sommaren som gick, men sommaren som kommer skall de användas flitigt!


4) Nej...Nej...Ja!!: De där fynden som man tror att man har missat, men som man av någon oförklarlig anledning ändå lyckas göra är extra roliga. Har tidigare berättat om ett liknande, men detta årets roligaste fynd i den kategorin var definitivt shakern av Folke Arström.


3) 3 x gungstol: Att under loppet av två-tre veckor lyckas fynda tre gungstolar för totalt 400 kr får man betrakta som ett riktigt fynd. "Bohem" från Nässjö Stolfabrik börjar bli en riktig klassiker.


2) Arka nr 3...: Även om vi hade två stycken "Arka" av Yngve Ekström sedan innan, kunde jag inte missa tillfället att fynda ett tredje exemplar av stolen för endast 500 kr. I min mening en av de snyggaste pinnstolarna som någonsin gjorts.


1) Nesto pinnsoffa inkl bonusgåva: Årets sista månad bjöd på många roliga fynd, främst via Blocket. Har länge letat efter en pinnsoffa, men utan framgång. Men så för några veckor sedan lyckades jag var samtal nummer ett och kunde fynda inte bara en Nesto-pinnsoffa utan också en fin herrbetjänt för endast 300 kr.

När man nu summerat året som gått kan man konstatera att även om man ibland tycker att det går länge mellan fynden och att det var bättre förr, så går det fortfarande att göra många roliga fynd på ett år! Ibland går det lite längre tid mellan gångerna, men rätt som det är så ramlar det in fynd efter fynd på kort tid! Förhoppningarna inför 2013 är att man kan fortsätta fynda retro-föremål i samma takt som förut. Får se om det lyckas...

Om ni vill läsa andra bloggare som listat sin bästa fynd under 2012 så besök Porslinsbloggen och Allt det gamla goda.

Vill även passa på att tacka alla läsare under året som lämnat uppmuntrande och informationsrika kommentarer! Fortsätt gärna med det! Uppskattas mycket!

4 kommentarer:

 1. Vilka toppeninköp du gjort, en lista som inte går av för hackor. Gillar Arka skarpt! God fortsättning på julen och så önskar jag ett GOTT NYTT ÅR 2013! Önskar dig många fina fynd under året som kommer, roligt att följa bloggen!

  SvaraRadera
 2. Vilka fynd!!!
  Kökssoffan är bara så snygg!

  Ett riktigt gott nytt år

  SvaraRadera
 3. Oj så mycket vackert och sååå många "vill ha" saker! Hade gärna sett att denna listan tillhört mig då jag gärna hade inrett mitt hem med dessa vackra ting och möbler.
  Jag måste försöka bredda min kunskap och se om man kan fynda lite mer möbler under 2013.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 4. Tack för alla snälla kommentarer!

  SvaraRadera