onsdag 26 december 2012

En chans på hundra x 2...


Den som följt min blogg genom åren har säkert lagt märke till att just Ingrid Atterbergs s k "korta serie" är något som jag gärna kompletterar min samling med. 1956 bestämdes att Ingrid Atterberg skulle ta fram en serie med totalt 26 olika föremål (fat och vaser). Serien gjordes i tre olika dekorer. Varje enskild vas/fat skulle endast göras i 100 numrerade exemplar, i var och en av de tre dekorerna. Totalt gjordes alltså 260x3 = 780 föremål . Med tidens tand har ju dock många av dessa gått sönder eller kanske till och med kastats. Resultatet av det blir att de är inte helt lätta att hitta på marknaden. Och när de väl dyker upp kan de i vissa fall (större vaser) bli ganska dyra.


Jag har tidigare fokuserat främst på en av de tre dekorerna, men när ovanstående fat ifrån en av de övriga dekorerna dök upp på en mindre auktion tyckte jag att det var värt att chansa, så jag la ett bud, som lyckades bli vinnande bud! Fatet var det mindre av de två faten ifrån "korta serien" är märkt A1 (29,5 x 11,5 cm).


Dagen efter att jag hade fått besked om att jag vunnit auktionen så var jag i Stockholm på konferens. Denna slutade kvart i sex på måndagen. Jag hade innan jag åkte upp, via Antikvärldens app, scannat av ifall hotellet låg i närheten av någon antikaffär. Skulle ligga en inom någon kilometers avstånd, så med raska ben försökte jag hinna dit innan den stängde. Hann in i affären med två minuters marginal och bland det första jag får syn på är ovanstående fat.Fatet som är det större av de två faten ifrån serien är märkt A2 och är 40 x 15 cm. Fanns en lagning på fatet,  men priset var å andra sidan väldigt bra, så var bara att klippa till! Fick sedan sitta med fatet som handbagage på flygturen hem, men det var det värt!


Tillsammans med mina tidigare tre vaser ifrån korta serien har jag nu med faten en samling på fem föremål. Roligt hur snabbt det kan vända. Håller ständigt utkik på Tradera m m efter just "korta serien", men har gått långsamt att komplettera. Men så på en vecka utökas samlingen med hela två fat :)

2 kommentarer:

  1. Bra köp. En av hennes mer intressanta serier tycker jag. Har dock inget i den "korta serien" själv.

    SvaraRadera
  2. Vilken tur! Tror att Anna på "retrolux" köpte en vas i den här serien för ett tag sedan.

    SvaraRadera