söndag 1 mars 2009

Åhlen&Holm för UETänkte att jag skulle visa ett exempel på keramik som formgavs och såldes specifikt för kedjan Åhlén & Holm (numera Åhléns). Under 60-talet såldes stora volymer UE-keramik hos kedjan och för att förenkla lagerhållning m m så stämplades denna keramik med nummer som överensstämde med Å&H:s artikelnummer.Enklaste sättet att känna igen keramiken från Å&H på är att keramiken är stämplad med en fem- eller fyrsiffrig serie, följt av ett snedstreck och en tresiffrig kombination. Tyvärr så finns inte lika mycket information kring Å&H keramiken, som övrig UE-keramik. Finns fortfarande mycket keramik som såldes hos Å&H som inte finns katalogiserad och namngiven. För den som vill läsa mer rekommenderas (www.upsala-ekeby.com).

Ovanstående två vaser är i allafall formgivna av Mari Simmulson för UE och Å&H. De är stämplade 43130/537 och 43130/539. Sifferserien tyder på att det finns ytterligare en storlek i serien, så ifall någon råkar ha en sådan, hör gärna av er!!

Förutom Åhlen & Holm finns även UE-keramik som formgivits och sålts specifikt för Turitz & Co och Kooperativa Förbundet.

2 kommentarer:

  1. Hej! Nu lärde jag mig nåt nytt!
    Visst är det roligt med gammalt porslin och även keramik för den delen??! På återseende!

    SvaraRadera
  2. Köpte i helgen på en loppis vasen 43130-537 för 10:-, kändes som ett fynd då jag gillar mönstret

    SvaraRadera