söndag 15 mars 2009

En svensk Eames...Som jag skrivit om tidigare så är jag väldigt intresserad av Charles & Ray Eames design. Framförallt deras olika stolar. Så när jag hittade en DAR (Dinning Armchair) på auktion, så var jag väldigt sugen. Anade att det eventuellt fanns ett läge att få köpa den billigt, då auktionären av någon konstig anledning valt att fotografera stolen med dess slitna klädsel. En klädsel som enkelt går att ta av. Något som dock inte nämndes på auktionen...

Fick stolen och tog såklart direkt av den hemska klädseln. Efter några omgångar med det fantastiska putsmedlet Fulgentin så ser den som ny ut igen!!Har ju några Eames-stolar sen innan, men det som främst lockade med denna stol var det faktum att den var tillverkad i Sverige! Som jag skrivit i tidigare inlägg om Eames och deras tillverkning så har Vitra varit den som tillverkat glasfiberstolarna för den europeiska marknaden. Trodde jag i allafall.Tydligen så har NK:s verkstäder i Nyköping haft licensierad tillverkning via Herman Miller för den svenska marknaden. Etiketten anger ju tyvärr inte tillverkningsår, men har läst mig till att verkstaden stängde 1973, så innan dess i allafall.

Någon som vet något om ytterligare kring NK:s verkstäder? Vore kul med lite mer info!!

7 kommentarer:

 1. Vet inget om tillverkningen, men Eames har gjort rätt häftiga stolar. Beställde quittenbaums auktionskatalog, och de sände mej en på nittonhundratalsdesign som redan varit. Har suttit och lusläst den med min dotter!

  SvaraRadera
 2. Ja, det finns verkligen fina Eames-stolar.
  Antar dock att det är svårt att fynda några via Quittenbaums?! Men alltid kul att läsa och få mer info via auktionskataloger!!

  SvaraRadera
 3. Snygg! Jag kan nada om möbler, men det som är bra design fastnar man ju för oavsett kunskap!

  SvaraRadera
 4. En riktigt fin stol det där. Och kul att du fick den billigare på grund av att du visste att man kan ta av klädseln!

  SvaraRadera
 5. Det gläder oss att läsa alla positiva omdömen
  om vår produkt Fulgentin

  SvaraRadera
 6. Tack!

  Är verkligen ett kanonmedel!! Kan varmt rekommenderas!!

  SvaraRadera
 7. Peter Axelsson23 juli 2009 01:14

  Hej, min pappas farbror jobbade under en tid som möbelstapetserare på NK:s verkstäder i Nyköping. Och alldeles nyss fick jag en liknande stol som din i original av honom - tillverkad i Nyköping på 50-talet. Får man fråga vad du fick ge för din fina stol?

  Mvh
  Peter
  haddockaxelsson@hotmail.com

  SvaraRadera