måndag 16 maj 2011

2 x Grythyttan


Sedan en ganska lång tid tillbaka har jag gått och spanat på några Grythyttan-stolar som stått övergivna på innergården hos våra kompisar. Har haft en tanke om att jag skulle försöka få tag på fastighetsägaren och få köpt stolarna för ett bra pris, eftersom de ändå började förfalla och inte användes.

I fredags gjorde jag äntligen slag i saken och fixade fram telefonnumret till fastighetsägaren och fick tag på ansvarig person på företaget. Han var först något undrande men efter lite förklaring tyckte han att jag helt enkelt kunde ta stolarna, om jag ville ha dem. Det var ju ändå ingen som använde dem! Vilket jag ju ville...

Körde dit i fredags kväll för att hämta hem möblemanget (2 st A2-stolar, 1 A1 och ett runt bord från Grythyttan). När jag kommer dit upptäcker jag dock att någon nitisk människa bestämt sig för att ha gårdsstädning någon vecka tidigare och då i sin iver slängt alla stolarna och bordet! Jag kom väldigt nära ett riktigt fynd för vår uteplats, men det lyckades inte riktigt....

Var minst sagt deprimerad i fredags kväll, men kom till slut fram till att jag nog ändå skulle dyka på nya stolar någon gång. Med tanke på hur många loppisar man besöker på en sommar så finns ju ändå chansen.

Igår så läste jag i tidningen att det skulle vara garageloppis i närheten av torgloppisen jag brukar besöka. Tänkte att det eventuellt kunde vara intressant, så skrev ner adressen. Jag blev lite sen från mitt besök på torgloppisen, men bestämde mig ändå för en snabbt besök på garageloppisen. När jag kom dit fanns det mest en massa skräp, men i ena hörnan av en garageuppfart stod ovanstående stol. En Grythyttan modell A2!!

Jag frågade säljaren ifall stolen också var till salu. Det var den inte, till min stora besvikelse. Gick åter till bilen och lastade av lite krukor och annat som jag passat på att köpa till trädgården. När jag gjort det tänkte jag att jag ändå fick göra ett försök till. Så jag traskade tillbaka till garageuppfarten och frågade snällt igen om det ändå inte var möjligt att få köpa stolen. Jo, det kanske ändå skulle gå. Han fick höra med sin mamma, som var hon som ägde huset. Sagt och gjort så fick vi tag på mamman, som tyckte att det gick alldeles utmärkt att sälja stolen. Den användes ju ändå inte längre.

- Men vill du inte ha bägge stolarna?


Visade sig att det fanns en till likadan som stod undanstoppad inne i garaget. Givetvis ville jag ha bägge stolarna! Hon tyckte att 300 kr för bägge stolarna var skäligt pris, vilket jag höll med om....


Stolarna har kvar sin originaletikett från Grythyttan och är i förvånansvärt bra skick. Krävs givetvis lite färg och omvårdnad, men än så länge är vi nöjda med den färg de har.


Stolarna matchar bra mot de fyra stolar som vi har sedan tidigare. Fick dessa av min frus snälla mormor när hon skulle flytta ifrån sitt hus. Funderar på ifall dessa också är tillverkade av Grythyttan, men är inte säker. Kanske någon läsare som vet det?!

10 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk härlig historia om dessa underbara stolar. De understa har jag fem av i samma gröna färg,och de förblir gröna efter renoveringar också.

  SvaraRadera
 2. Grattis till ett härligt fynd! Synd bara att den första Grythyttanmöbeln gick till soporna!

  SvaraRadera
 3. Grattis! Vad fint skick de var i !
  Osis med den första gruppen, men förr eller senare dyker det upp fler delar.
  jag kollade i boken om Grythyttans stålmöbler och enligt den började de producera Bryggeristolarna 1983 och det är inte riktigt samma modell, men du kan ju maila en bild till dem och fråga för säkerhets skull.
  Har ännu inte hittat en splint, är du fortfarande på jakt?

  SvaraRadera
 4. Grattis!
  De var i mycket bättre skick än de jag räddade från ett golvlöst hus mitt i granskogen.
  Dagens lärdom är att man inte ska vänta för länge ;-)

  SvaraRadera
 5. Oj, vilken tur att du hittade ett par stolar ändå så snabbt efter du missat de första... Och de avr väldigt snygga i grönt.

  SvaraRadera
 6. Fortfarande ett fynd ju! :)
  Tack för trevligt besök idag. Vi hörs!

  SvaraRadera
 7. Finaste färgen. Så fina i grönt. GRATTIS till ett par fina stolar

  SvaraRadera
 8. Rolig historia om stolarna. Grattis till fynden.

  SvaraRadera
 9. Tack för alla kommentarer!

  Katrin - är fortfarande på jakt...

  SvaraRadera
 10. Fina stolar. Sent 1940-tal gissar jag. Ej stapelbara, armlänsstag i plattjärn och fem ryggbrädor.

  SvaraRadera