lördag 16 mars 2013

Lyckad chansning...


Efter några månader utan ett enda loppisbesök så börjar abstinensen göra sig allt mer påmind. Idag var det äntligen dags för "Scouternas stora vårloppis" här i Malmö. Hade sedan länge planerat att besöka loppisen, men när jag kollade lite kring arrangemanget och kunde konstatera att de redan noggrant gått igenom alla föremål och plockat undan allt som var intressant "retro" på ett speciellt bord, så sjönk mitt intresse. Tycker att det ett sådant upplägg lite förtar charmen med att besöka en loppis, så istället tog jag en chansning och bestämde mig för att hoppa loppisen.


Istället så satte jag mig i bilen i morse för att åka och hämta ovanstående hyllsystem som jag hittat på Blocket. Säljaren bodde hela 45 min ifrån mig, vilket för en skåning är att likställa med en dagstur. Jag har varit på jakt efter ett liknande hyllsystem till vårt gästrum ett tag och när nu detta dök upp till ett ok pris så fick det bli lite körande. Bilden överst är från säljarens annons. Jag fastnade för de tjusiga detaljerna med handtagen på lådorna, samt de fina glasdörrarna på vitrindelen. Fick ge 750 kr för hyllan, som innehåller fler delar än vad som syns på bilden ovan. Har via min referenslitteratur och google försökt få reda på vem som ligger bakom hyllan, men än så länge inte lyckats. All hjälp tas tacksamt emot!

Edit: Hyllan heter "Rival" och är tillverkad på 60-talet av det norska företaget Brödrerne Jåtog.När jag nu ändå skulle ut och köra så passade jag på att scanna av Blocket för att se ifall det kanske fanns något annat intressant till salu i samma område. Hittade en "Semi"-pendel (60 cm) i en annons, som jag fick köpa för endast 200 kr. Hade ägts av en och samma kvinna sedan 60-talet och endast hängt på ett ställe sedan dess, så den är i kanonskick.När jag mötte upp säljaren så visade det sig att hela huset skulle tömmas och att allt var till salu. Om jag ville fick jag därför gå igenom det som fanns kvar i huset och se ifall det fanns något annat jag ville köpa. Finns ju inget roligare, så jag passade på att leta i alla skrymslen och vrår efter något ytterligare roligt att köpa. Jag brukar normalt sett aldrig köpa textilier eller mattor på mina loppisrundor, men jag fastnade för ovanstående matta. Jättefin kvalitet och den hade legat på ett mörkt ställe och inte blivit blekt. Enligt säljaren var den från tidigt 60-tal. Fick ge 50 kr för mattan, vilket känns som ett fynd! Nu skall den piskas och dammsugas ordentligt innan vi provar var vi skall ha den i huset. Ifall det finns någon läsare som eventuellt har någon info kring mattan så är jag väldigt tacksam för all hjälp jag kan få med att identifiera den. Har försökt hitta någon etikett eller liknande på den, men inte lyckats.

Edit: Efter mycket googlande så har jag lyckats hitta uppgifter om att mattan är formgiven av Astrid Sampe. Tillverkaren av mattan är dock fortfarande okänd...När jag gick igenom några skåp i köket så hittade jag ovanstående tjusiga kakfat. Kände genast igen glasfatet som "Kastehelmi" från Ittala. Tyvärr saknades det mindre fatet som skall utgöra mellanfat i kakfatet. I och med det så kunde jag få kakfatet gratis, vilket jag ju gärna tackade ja till. Hade exakt ett sådant fat som saknas i kakfatet hemma, sedan tidigare loppisrundor, så nu gäller det bara att hitta någon som kan hjälpa mig med att borra hål för ställningen.Precis när jag skulle gå fick jag syn på ovanstående pinnstol, under en stor hög med lakan m m. Tyckte att den påminde om Yngve Ekströms "Pinnochio", och när vi tog undan högen så fick jag min misstanke bekräftad. Säljaren ville endast ha 25 kr för stolen, så var bara att klippa till. Dessutom hade han för sig att de hade 3 till på vinden....Så vi fick klättra upp på vinden för att kolla. Väl där konstaterade jag att de 3 stolarna inte var några "Pinnochio" utan istället tre stycken Fanett T55 från 1955. Om jag ville fick jag ju dock gärna köpa dessa tre ändå. Pris för alla tre var endast 75 kr. Innan jag till slut hade gått igenom huset hade jag även klippt till på en "Knubbling" taklampa i mässing med fint raster för 50 kr.

Problemet var bara att lyckas få in allt i bilen! Tog en halvtimme med flera olika försök innan jag till slut lyckades stuva in alltihop och kunde styra hemåt igen.

En riktigt roligt utflykt/chansning som visade sig bli väldigt lyckad!

16 kommentarer:

 1. Kul att hitta något som man har nytta och nöje av !!

  SvaraRadera
 2. Vilken dröm att få upptäcka ett hus och söka efter fynd,,,,och det här var verkligen kalasbilligt!
  Jag gillade mattan skarpt! Inte riktigt min färg men i kombination med mönstret så är den topp 5.
  Grattis!

  SvaraRadera
 3. VILKA FYND! :-) Mattan kan vara en från Kasthall. Otroligt fin matta. Jag har hört något om att de har ränder på sidan som din. Hyllan kan vara en norsk. (minns ej namn) har haft en liknande från Norge, samma upphängning och välgjord. Annars Royal System av Paul Cadovius. Han formgav och patenterade hyllsystemet 1948. produktion, Randers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon!! Har bildgooglat på Kasthall mattor, men inte hittat min modell än. Kanske kan maila en bild till kasthall direkt och fråga?!

   Har försökt hitta hyllan via Google via ditt tips men inte lyckats än!

   Radera
 4. lucky you.
  love the first photo ,that would look wonderful in our house

  SvaraRadera
 5. Oj vilken resa det blev! Säkert mycket bättre än loppisen :). Måste varit jätte kul att gå igenom huset efter fynd. Och fynd gjorde du ju verkligen! Mattan är ju underbar!

  SvaraRadera
 6. Wow, låter som min dagdröm! Kolla Veggen De Lux, norsk hylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset!! Googla på veggen de Lux men hitta ingen bild på någon lådsektion som ser ut som min?! Har du hittat en bild får du gärna maila den till ueblogg@gmail.com

   Radera
 7. Grattis till jättefina fynd. Blocket i Blekinge är definitivt inget ställe att handla dylika saker på.Verkligen kul att se att man kan handla sådant i Skåne.

  SvaraRadera
 8. Lägg av! Inga dåliga grejer!

  Gillade mattan och hyllan bäst. Känner inte igen nånting av det, men ska hålla ett extra öga öppet.

  SvaraRadera
 9. chansar på ett royal system av poul cadovius, har många delar själv men inte den hylldelen du har. Mina är märkta denmark. hälsningar maja

  SvaraRadera
 10. Hei, dette er nok "Rival", et norskprodusert hyllesystem. Mine er merket med en klistrelapp inni skapene.

  Hilsen Asbjørn

  http://tingleter.blogspot.no/2010/11/kaffekopper-fra-porsgrund.html

  SvaraRadera
 11. Stort tack!!! Visst är det "Rival".

  SvaraRadera
 12. väldigt VÄLDIGT trevlig matta, tröttnar ni på den vet ni nu vart ni ska vända er! jag finns ju i samma stad, hehe.. :)

  SvaraRadera
 13. Jag tror att din matta är en Kasthall designad av Astrid Sampe. Hittade en i andra färger som var såld på auktion som det i af. Jag goglade lite på mattor då jag söker info om en matta jag fyndat i somras. Tänkte att det är kul om du visste det. Jämför här: https://www.bukowskismarket.com/items/30253-matta-rolakan-dubbelvav-astrid-sampe-238-x-160?locale=sv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja jag har också sett den auktionen. Har uppdaterat infon i inlägget! Tack för din kommentar!!

   Radera