måndag 24 juni 2013

Det bekväma sittandets konst - 2 x "Eva"


När vi först flyttade till vårt hus trodde jag aldrig att vi på så kort tid skulle lyckas fylla hela huset med olika stolar/fåtöljer. Men när man har en stor förkärlek för just stolar/pinnstolar/fåtöljer så är det svårt att låta bli när tillfället dyker upp och man kan komplettera sin möbelsamling med ytterligare en rolig stol. Resultatet blir ju såklart att vi nu har allt för många stolar. Det är dock ett ganska angenämt problem...


Senaste inköpet i stol/fåtölj väg är ovanstående två "Eva"-stolar av Bruno Mathsson. Jag hittade dem på Blocket till ett ok pris och eftersom vi varit på jakt efter ett par stolar som var lite mer bekväma än våra nuvarande två "Arka" av Yngve Ekström, tyckte jag att det kunde vara läge att klippa till. 


Stolarna hade inhandlats av dess tidigare ägare direkt hos Karl Mathsson i Värnamo 1977, vilket även framgick av stämpeln som brännmärkts in i stolarna. Stolarna är klädda i hampgjord, men de tidigare ägarna hade alltid haft en hemmasydd klädsel över stolarna, så även om de har 36 år på nacken, så är hamgjorden i ok skick.


Det som var en väldigt rolig överraskning när jag hämtade stolarna, var att de tidigare ägarna hade sparat reklambroschyren samt priskuranten som följde med stolarna 1977 och undrade ifall jag även ville ha dessa. Vilket jag såklart gärna tog emot. Tänkte visa några bilder från katalogen och priskuranten:


Jag kan utläsa att våra stolar (Model T.102 -arbetsstol mod 41, med armstöd) kostade totalt 470 kr per stol 1977.  Priset 36 år senare var 750 kr per stol...


Detta fantastiska slagbord (T.502 fällbord) har länge hört till mina verkliga favoriter utav Bruno Mathsson. Hade gärna kompletterat möbelsamlingen med ett sådant i teakfanér. Konstaterar att priset 1977 var 1355 kr. Priset idag är nog minst en nolla till...Ville även visa upp de lite ovanliga "tidskrifts-, radio- och grammofonborden" (Mod T.711), som jag inte har sett tidigare. Notera den läckra hyllan i vitlackerad plåt för LP-skivorna. "Pris på begäran" innebär att det nog inte är lätt att hitta ett sådant idag.Vy över ett vardagsrum med idel tjusiga möbler formgivna av Bruno Mathsson. Notera de två lamporna över soffbordet. "Struten", formgiven av Hans Bergström för Atelje Lyktan.


Avslutar med det citat från Bruno som pryder katalogens insida. Lika sant idag som då!

1 kommentar:

  1. Gratulerar till en av mina möbelfavoriter till ett mycket bra pris! Jag har haft två, som jag köpte på danska (!?) Lauritz för ett hyfsat pris. E var inte lika imponerad och jag fick sälja dem samma vecka, dock med en liten förtjänst. Saknar fortfarande dem, tycker de är precis lagom bekväma. Mycket bättre än Pernilla faktiskt, den höga ryggen gör att jag som är hyfsat lång sitter obekvämt och får ont i ryggen i den.
    Jag har för mig att Dux tog över tillverkligen på 70-talet så därför blir jag lite förvånad över märkningen, kanske tillverkades de parallellt? Armstöden på Dux-varianten av "Eva" är nämligen inte lika smäckra som på Mathsson-varianten, vilket jag märkte först när en intresserad påpekade det på mina, där en var Dux och en Mathsson.

    SvaraRadera