fredag 4 december 2009

Kjell Blomberg - uppdatering





Efter mitt tidigare inlägg om Kjell Blomberg och den lilla skålen formgiven av honom, så har jag fått ytterligare information, som jag ville dela med mig av.


Peter Blomberg (släkting till Kjell Blomberg) har hjälpt mig med följande info:


Under sin relativt korta tid vid UpsalaEkeby så experimenterade Kjell med olika glasyrer, vilka han gärna prövade på skålar, vaser m m från hans ordinarie serier (se bild ovan - vänster och mitten är prover, högra hänkelvasen är original från Amarillo). Detta har medfört att det idag går att hitta skålar och vaser med glasyrer som man i vanliga fall hittar på andra av hans serier (exempelvis: Prismaskålar med Turbin-seriens glasyr). Utöver denna typ av föremål så finns även hans ordinarie serier med glasyrer som man inte hittar på hans övriga serier (exempelvis vita Turbinvaser - se bild nedan, som visar ett original, som utgår från Turbin-serien).



Troligtvis så gjorde formgivarna vid UE förslag på objekt för tillverkning som sedan ledning och försäljning valde ifrån. Dessa objekt verkar ha funnits i ett eller ett fåtal exemplar. Kallas för unika av vissa men de fanns otvivelaktigt i vissa fall i några ex. Ett exempel på ett sådant föremål är skålen som jag visat tidigare. Denna skål finns i åtminstone två exemplar (något olika glasyrer dock – kanske för att kunna jämföra vilket glasyrprov som föll bäst ut), som förmodligen inte godkändes vid urvalet för Amarillo-serien. Man kan diskutera ifall dessa skålar då är unika eller inte. Samma sak gäller för föremål från ordinarie serier, men med annan glasyr. Helt klart är i alla fall att de inte ingick i någon ordinarie produktion, och därför är betydligt mer ovanliga än övriga vaser/skålar från Kjell Blomberg.


Förutom tiden vid UpsalaEkeby så har Kjell Blomberg bl a varit verksam vid Gabrielverken och jobbat med formgivning av glasföremål…

1 kommentar:

  1. Apropå att mixa olika serier kan man se exempel på det i vårt inlägg från juli. Länk: http://upsala-ekebysamlarna.blogspot.com/2009/07/tva-serier-i-en.html

    SvaraRadera