söndag 25 april 2010

Loppishelg!!


Denna helgen har jag hunnit med hela fyra olika loppisar! Blev en del inköp, bland annat ovanstående fat, formgivet av Hjördis Oldfors (mer om detta nedan).


Lördagen började med ett besök i grannstaden och dess återkommande helgloppis. Börjar redan halv 7, så blev en tidig morgon. Hittade tyvärr inte så mycket UE-keramik, endast ovanstående väggtavla av Mari Simmulson (9089M), som jag fick för 5 kr.


Morgonens stora fynd, blev istället ovanstående sillburk, som jag tror är tillverkad av "Turi-design" från Norge. Har en 90-årig farmor som så länge jag kan minnas har haft en smörask, ifrån samma serie, på matbordet. Ovanstående burk kommer därför bli en bra present till henne!! Fick ge endast 20 kr för burken, som jag själv tycker är riktigt snygg.

Efter att ha klarat av den tidiga morgonloppisen så besökte jag en bordsmarknad som hade premiär i helgen. Skulle öppna klockan 9, men när jag kom halv 9 så var det öppet och bara att gå rakt in! Kom före alla andra köpare och kunde i lugn och ro gå runt och kolla på utbudet. Vid ett av de första borden så hittade jag fatet av Hjördis, som jag visar ovan. Fick ge endast 25 kr för fatet (märkt 363), som är formgivet redan 1953 och ingår i serien Bengali.


Några bord längre bort så hittade jag en vas ifrån Mari Simmulsons serie "Pistill" från 1964. Vasen är märkt 4086M och kostade även den endast 25 kr! Väldigt nöjd så lämnade jag loppisen redan innan den var tänkt att börja, vilket innebar att jag även hann till lördagens sista stopp.


En gång på våren och en gång på hösten så hålls en stor loppmarknad i Svedala, som jag brukar försöka hinna besöka. Brukar ofta hitta något, trots trängsel och mycket folk! Denna gången så kom jag över en liten figur (märkt 4297) ifrån Mari Simmulsons eskimåfamilj från 1957 , som totalt består av fyra figurer. En bekant har hela serien, som jag verkligen tycker är snygg!! Fick ge endast 15 kr för figuren.


På samma loppis så hittade jag även en ytterligare "pumpa"-vas, formgiven av Anna-Lisa Thomson. Hittade en likadan vas, fast i en grön färg, för ett tag sen. Nu kan jag komplettera samlingen med en vit variant också. Vasen är märkt 421 och formgavs 1947 av ALT. Fick ge 20 kr för vasen, som var i perfekt skick.


Slutligen så hittade jag några UE-blomkrukor att komplettera samlingen med. Vänstra blomkrukan är en "Lena" från UE. Mittersta och sista krukan är jag lite osäker på...

Idag så rundades loppishelgen av med ett besök på torgloppisen, som har kommit igång igen. Inga stora fynd, men hittade i alla fall en Svea-kruka för 30 kr.


Totalt sett en mycket trevlig helg, med en brokig skara inköp till samlingen! Vilket gillade ni bäst?!

4 kommentarer:

 1. Många fina fynd! Bengali-fatet var verkligen ett fynd, såg ett sånt som gick på Tradera nyligen, det kostade inte 25 kr...
  Jag tror faktiskt att det där med 1953 kanske inte stämmer helt. Modellerna för faten (363, 378 etc) kom nog då, men dekoren Bengali kom inte förrän 1956 enligt UE Given från hösten det året. Då finns även detta fat med.

  De tre krukorna på bilden är nog inte UE alla tre, den randiga längst till höger tror jag är en "Ideal" som kommer från Gabriel, den är omärkt, eller hur? Kolla in blomkruksskolan så ser du likadana hos mig!

  Din sillburk är mycket riktigt "Turi design", fabriken heter Figgjo Flint. Turi design är varumärke för formgivaren Turid Gramstad-Oliver. Jag har haft en fyrkantig burk, utan locket tyvärr, jag sålde den till en bekant som samlar på norskt porslin!

  SvaraRadera
 2. Oj, vad mycket fint du hittat, kul med MS väggtavla, eskimån av MS och Sveakrukan.

  SvaraRadera
 3. Tack för informationen kring Bengali!

  Jag gick endast på den information som finns i UE-boken, men ibland så är inte den så omfattande, så kul att att kunna få komplettera sin kunskap via insatta läsare!

  Roligt att ni tar er tid att kommentera! Det uppskattas!

  SvaraRadera
 4. Oj, så många fina fynd!!! Blomkrukorna är fina och fatet översta fotot är ju helt fantastiskt, helt min stil:)

  SvaraRadera