torsdag 2 september 2010

Same same but different...


...kunde man ju skriva ifall man ville vara lite fyndig :)

Fyndade den lilla Lisa Larsson figuren, från serien "All världens barn", vid en backluckeloppis förra helgen. Fick ge endast 10 kr för figuren, som visserligen föreställer en lite same, men som heter "Nils" och är ca 13 cm hög. Sen tidigare har jag ytterligare en figur ifrån serien, som Lisa Larsson formgav för UNICEF.


1974 formgavs först fyra figurer (Nord, Syd, Öst och Väst), men serien kompletterades 1975 med ytterligare 4 figurer - Nils, Mei, Ivan och Maria (bild lånad från Kolonn.se)


Det finns även en mer ovanlig s k "Syd-maxi", som är en större version (18 cm) av den figuren jag har sedan tidigare (bild lånad från Tradera.se). Har läst i Antikvärlden att just serien "All världens barn" var en av Lisa Larssons riktiga storsäljare. Är inte svårt att förstå när man ser dessa. 2 av 9 möjliga figurer inbjuder ju dessutom till ett försök att hitta fler - eller hur?! Vilka ifrån serien har eventuellt ni och vilken gillar ni bäst?!


På samma loppis inhandlades även en vas ifrån Ingrid Atterbergs serie "Inca", formgiven 1947. Vasen som är märkt 518 är hela 31 cm hög. Finns en liten skada på vasen, men för 40 kr tyckte jag ändå att den var värd att ta med hem!

6 kommentarer:

 1. Jag var in på en loppis som hade den största vasen i Inca-serien, golvvasen, dom skulle ha 2200 kr för den, i drygaste laget för min del, men den var i fint skick! Jag söker efter den vasserien som har samma form, men har tvärgående ränder (ringar runtom), saknar en 21 cms vas i den serien. Den gjordes 1948 tror jag...tror inte det finns nån golvvas i den serien, men man upphör ju aldrig att förvånas.

  SvaraRadera
 2. Grattis till otroligt fina fynd. Jag gillar vasen! Jag hittade en Sven Palmqvist colora i grönt idag på loppis för en femma. Helt otroligt tyckte jag, hittade sedan en nagg och grät en droppe. Men skålen fick följa med hem.

  SvaraRadera
 3. Tio kronor är nog det närmaste gratis man kan komma i Lisa Larson-sammanhang!

  SvaraRadera
 4. Helt otroligt att hitta en "Lisa" för en tia. Visste de inte vad det var? Roligt dock att man fortfarande kan göra fynd. Och en Inca för 40 kr, inte illa.

  SvaraRadera
 5. Hej,

  jag har den mörka pojken, bild finns på min blogg...han e så söt!

  Lisas samling med barnen är underbara!

  SvaraRadera
 6. erikshjälpen i vårby (sth masmo) har mycket ue o just nu världens barn afrika. tipsar anna

  SvaraRadera