torsdag 19 november 2009

Kjell Blomberg - unik skål


Kom över ovanstående skål för några dagar sen. När jag först såg den så trodde jag att det var en skål ifrån Kjell Blombergs serie "Amarillo", som jag tidigare haft en vas ifrån (se detta inlägg). Fick ge 100 kr för skålen, vilket kändes som ett bra pris.

När jag kom hem så tittade jag närmre på skålen, samt jämförde skålen med de bilder som finns hos UpsalaEkeby på serien Amarillo. Jag kunde inte hitta skålen bland övriga föremål i serien, så började jag fundera på ifall den var unik. Skålen har Kjell Blombergs stämpel "KEB", men saknar någon sifferstämpel, som syns ovan. Stämpeln "KEB" ser även annorlunda ut än den stämpel som fanns på vasen ifrån Amarillo-serien.

Har ställt frågan till UpsalaEkeby, ifall skålen är unik och väntar med spänning på svaret. Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg om Kjell Blomberg, så var han endast verksam vid UE under några få år och formgav inte så många olika föremål. Att ha hittat ett unikt föremål av denne formgivare känns därför extra kul! Vore dessutom det första unika föremålet i samlingen, så håller tummarna för att så är fallet...

9 kommentarer:

 1. Din söta skål ÄR unik!
  Grattis!!

  Ps. Vad mäter den?

  SvaraRadera
 2. Vad roligt!! Kul att äntligen få något föremål som är unikt!!

  Skålen är inte så stor. Mäter 9 cm i diameter och 7 cm på höjden.

  SvaraRadera
 3. I det här fallet har storleken ingen betydelse.;-)

  SvaraRadera
 4. Din skål är inte unik, det finns minst ett ex till. Just när det gäller Amarillo glasyren verkar Kjell Blomberg ha provat på lite olika former som alla är stämplade på samma sätt som din skål. För några månader sen visades Prisma-skålar med Formaglasyrerna. Glasyrerna roade Kjell mycket - Tyvärr kanske man skall säga för många var ganska giftiga. Hur som helst finns det inte många ex av din skål. Jämför med skålen i Uppsala museet, men den har en annan glasyr.
  Peter Blomberg

  SvaraRadera
 5. Tack för informationen!! Roligt att få veta lite mer om skålen!

  Om jag förstår dig rätt så ingår min skål i en serie av skålar som Kjell Blomberg använde som prover? Vore kul att få se bild på den skål som du nämner som finns på Uppsala museet. Om denna har en annan glasyr, så bör väl fortfarande min skål vara unik i sitt slag?

  SvaraRadera
 6. Din skål har ett syskon i samma glasyr som din.
  Skålen i Uppsala är helt brun. Kjell verkar ha gjort ett antal, minst 2 former, skålar som förslag till objekt i Amarillo serien. Jag vet inte hur man lägger in bilder i en bloggdiskussion. Om du sänder mig din e-mail eller talat om för mig hur man lägger in bilder kan jag lägga in syskonskålen till din och ytterligare ett förslag till Amarillo liksom fler galsyrprover han gjorde på olika UE objekt. Jag är dock på resa men tillbaka nästa vecka.
  Peter Blomberg peter@mikrob.com

  SvaraRadera
 7. Gör gärna det!

  Du kan maila mig bilder/text på mailen längst uppe till höger.

  ueblogg@gmail.com

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 8. Här har du bild på skålen som finns på Upplandsmuseet i Uppsala: http://upsala-ekebysamlarna.blogspot.com/2009/05/keb.html

  Tycker den ser ut liknande din!

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Tack så mycket för bilden!!

  Ser ju onekligen likadan ut som den som jag hittat. Skall sammanställa fakta och skriva ett kompletterande inlägg.

  SvaraRadera