söndag 20 juni 2010

Stig Lindberg - unik vas


Söndagsmorgonen bjöd som vanligt på en runda till torgloppisen i stan. Denna helgen har jag och frun haft besök av hennes charmiga brorssöner (inte helt olika Kalle Ankas vad gäller energi och bus), så besöket var främst inriktat på att hitta något roligt till dem. Jag hann dock gå en liten runda för mig själv, för att se ifall jag kunde hitta någon UE-keramik.

Såg direkt att ovanstående vas inte var ifrån UpsalaEkeby, men tyckte ändå att det var något speciellt med den. Vände på vasen, samtidigt som jag frågade säljaren vad han hade tänkt sig för vasen:

- 50 kr...

Signaturen på undersidan gjorde att jag väldigt fort bestämde mig för att klippa till.


Kände direkt igen "studiohanden", som jag sett tidigare (bl a när jag hittade en unik Lisa Larsson vas - läs mer här). Har forskat lite kring de olika stämplar som Stig Lindberg använde sig av under sin karriär och kommit fram till att vasen troligen är formgiven 1978. Är dock inte helt säker på detta, så ifall någon kunnig läsare vill bekräfta detta vore jag tacksam! Vasen är ca 12,5 cm hög.

Blev en skön start på morgonen, som även bjöd på fina fynd för brorsönernas del :)

3 kommentarer:

  1. Grattis, så kul att göra ett så fint fynd.

    SvaraRadera
  2. Hej, skulle bara säga att det inte är en UE-vas eftersom det är en Gustavsberg-stämpel du ser. Stig Lindberg har aldrig jobbat för Upsala Ekeby.

    SvaraRadera