fredag 28 augusti 2009

Lisa Larsson fynd i Småland


En av semesterdagarna så åkte jag och frun till "Glasriket" i Småland och passade på även på att besöka en massa loppisar på vägen dit. Hade förberett mig innan avfärd och gjort en fin lista över loppisar/antikaffärer som vi skulle försöka hinna med. Ganska så snabbt så visade det sig dock att nästan samtliga av dessa hade öppet endast på söndagar, och detta var en fredag. Trodde därför att utbudet skulle vara tunt och trist, men så blev ej fallet.

Stannade på trevliga loppisar i Lindås, Rödeby och Emmaboda, som verkligen var en annorlunda upplevelse. Flera våningar (!!) med loppisprylar, möbler m m. Allt mellan himmel och jord fanns verkligen att hitta. Var jättekul att besöka, även om jag inte hittade några direkta UE-fynd. Klippte till på en liten vas ifrån "Corso"-serien formgiven av Ingrid Atterberg, men annars så avskräckte priserna. Verkar som att många av handlarna i Småland insett att många lever i tron att "i Småland kan man fynda, för där vet de inte att ta betalt" och nu börjat justera upp priserna. Många föremål var dyrare på en loppislada, än vad man får betala i en antikaffär i storstan. Detta till trots så blev det dock ett fynd...

Körde först förbi en liten loppisskylt, men bestämde oss för att vända och kolla ifall det var något. Visade sig vara en privat loppis, som precis öppnat. Hade lite loppisföremål i ett hus på tomten, som vi kikade på. Visade sig vara mest skräp, men en vas fångade mitt intresse. Vände och kollade undertill och tyckte att signaturen verkade bekant. Var dock inte säker så frågade först vad hon hade tänkt sig för vasen:

- 20 kr, men det går att pruta på...

Var som sagt mycket osäker på ifall vasen var äkta, men köpte vasen. Väl hemma så kollade jag i min referenslitteratur och kunde konstatera att vasen faktiskt var en äkta Lisa Larsson. Dessutom så är den unik! Kan inte så mycket om Gustavsberg, men känner till "studiohanden" som var den märkning som unika föremål som gjordes i konstnärsstudion märktes med. Har inte lyckats hitta så mycket information kring vasen än, så skulle uppskatta ifall någon av läsarna kan hjälpa till med information om vasen och Lisa Larsson.

6 kommentarer:

 1. Grattis till ett superfynd!
  Har lite information om Lisa L men du kanske vet det redan.

  Hon arbetade på Gustavsberg 1954-81 och parallellt med sin serie produktion där drejade hon skålar, vaser och fat åt Gustavsbergs Studio. Dessa föremål tillhörde en unik produktion och de hade ristad eller målad dekor och rustik formgivning. Dessa föremål skiljer sig mycket från den serietillverkade produktionen.

  Signaturen på din vas användes mellan åren 1954-76 och jag tycker den i stil påminner om de vaser hon tog fram till utställningen i Paris 1958.

  SvaraRadera
 2. Jag bugar mig för den vars lycka är av det större slaget.

  SvaraRadera
 3. Yvonne - tack för informationen!! Roligt att få en ungefärlig uppfattning kring vasens tillverkningsår. Har försökt googla och hitta bilder på andra vaser som hon gjorde vid Gustavsbergs Studio, men inte lyckats.

  Skaffaren - hahaha. Tackar tackar!!

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Du kan säkert hjälpa mig med en sak... Läs mitt inlägg från 30/8 och kolla om du vet något om vasen. Jag har sett att du har en vas och ett fat i samma serie av Hjördis Oldfors. Tacksam för mer info om min vas :)

  SvaraRadera
 5. Läser detta med tungt hjärta då jag i helgen var på "andra sidan" då jag pga av ett missförstånd med min mormor råkade sälja hennes två Lisa Larsson keramikhus för 20kr/styck på en backluckeloppis i Täby. Hon hade skickat med dem som en gåva till mig, men jag råkade få med dem i påsen med saker som skulle säljas, och såldes gjorde de - och det snabbt! Kan bara gratulera dig, och även den som köpte mina två hus, vilka även de var unika och numrerade. Glad att ha gjort någon annan mycket, mycket lycklig! :-)

  SvaraRadera
 6. Vad tråkigt att höra!!

  I mitt fall så var dock säljaren medveten om att det hon sålde var något som skulle säljas och inte sparas. Är dessutom alltid noggrann med att inte ge bud förrän säljaren själv fått ange ett pris.

  SvaraRadera