söndag 23 augusti 2009

Sommarens STORA fynddag - del 1


Förra söndagen var första dagen på min och fruns semester i Bleking skärgård. Det skulle visa sig att det blev en riktig fynddag också. Innan avfärd så passade jag på att besöka torgloppisen i hemstaden. Har varit där många gånger under sommaren, men aldrig riktigt något spännande från UpsalaEkeby. Gick runt och kollade som vanligt och såg i ögonvrån att en kvinna plockade upp ovanstående vas. Samtidigt så ser jag även att en man vid hennes bord ber om att få se på den. Jag kände direkt igen vasen och tänkte att "snälla - köp inte den!!". Mannen tittade ett tag på vasen och frågade kvinnan om priset. När hon sa priset så tänkte jag definitivt att - "nu är den såld". Men mannen tackade för sig och ställde tillbaka vasen. Varpå jag direkt meddelade att: "Jag tar den!!"

Priset då? 80 kr....

Vasen ovan ingår i Ingrid Atterbergs korta serie, som formgavs och producerades endast 1956. Denna serie består av totalt 46 olika föremål, som vardera gjordes i 50 eller 100 exemplar. Ovanstående vas är nummer 68/100 som syns här brevid. Vasen är märkt "A6" och är 40,5 cm hög och 11 cm bredd. (Efter att ha kontaktat Grödinge Antik & Design så har jag fått bekräftat att vasen är felstämplad. Med denna dekor så borde vasen varit stämplad A14 istället A6. Antagligen slarv på fabriken vid tillverkningen som ligger bakom. Lite konstigt att det lyckats blivit så, men är ju kul att vasen därmed antagligen är "unik" genom felstämplingen).

Medan jag höll på att packa ner ovanstående vas i min kasse så passade jag på att fråga kvinnan som sålde ifall hon hade någon övrig keramik. Det hade hon inte, enligt henne. Men minuten senare så packade hennes dotter upp nedanstående figur.


En "Linda" från UpsalaEkeby Gefle, formgiven av Dorothy Clough. Denna finns i flera olika storlekar och jag tror att denna är troligen den största. Fick ge endast 75 kr för denna, så dagen fick en strålande start. (Tillägg: Namnet "Linda" kommer med stor sannolikhet ifrån Dorothys egna dotter Linda, som fått sitta modell för denna figur. Se detta inlägg hos Porslinsbloggen för ytterligare figurer med inspiration från dottern Linda).

Och mer skulle komma....

7 kommentarer:

 1. Åååå vad roligt! Vasen var kanonfin ju.... Grattis till fina fynd!

  SvaraRadera
 2. Vilken fynddag. Vasen är verkligen vacker!

  SvaraRadera
 3. Vasen känns oerhört modern (igen), det är kul när man kan fynda av såna sällsynta grejer som denna.
  Linda är en sån där grej som man direkt skulle köpa om man hittade den till rätt pris som du gjorde, jag har inte annars så mycket av Dorothy Clough, en keramiktavla med samer, tyvärr lite småskador, men mycket fin annars!

  SvaraRadera
 4. Spännande, hittade en vas i min bokhylla av Atterberg. Hade ingen aning att den var av en välkänd konstnär förrens jag började forska runt. Det är en vinga vas 2219. Kan möjligen tänka mig att sälja den om intresse finns. vet dock inte vad man borde begära för den?

  MVH
  Petra

  SvaraRadera
 5. Oj oj oj, Grattis!
  Vad roligt at fynda sådär!

  SvaraRadera
 6. Ett stort GRATTIS till den!
  Fynd med ett jättestort F kan man lungt säga.
  Rätt man på rätt plats vid rätt tillfälle...

  Som samlare blir man glad åt en sån solskenshistoria. Och att vasen hittat rätt ägare!

  SvaraRadera
 7. Tack för era fina ord!!

  Anonym - Petra: Svårt att säga vad din vas kan vara värd. Beror såklart på skicket. Se ifall du kan hitta någon som sålt/säljer en likadan vas som din på nätet.

  SvaraRadera