onsdag 12 augusti 2009

Semesterns inköp


Har njutit av semestern de sista veckorna, men även hunnit med några loppisbesök under tiden. Man märker att många passar på att besöka en loppis eller två under semestern för antalet besökare dels på mina vanliga loppisar, samt även andra, har varit extra stort!! Betyder ju tyvärr även att det blir svårare att fynda något, men några små inköp har det ändå blivit.

På en torgloppis så hittade jag ovanstående två föremål ur "Granit" av Hjördis Oldfors. Har ju tidigare visat andra föremål ur samma serie, som verkar innehålla flera olika små föremål. Inte alla är stämplade med sifferstämpel, vilket gör det svårt att fastställa exakt hur många delar serien består av. Ovanstående pennställ (?!) och vas (som jag redan hade en av) fick jag ge endast 30 kr för.


På samma loppis så hittade jag även den stora vasen (5253) i serien "Edfu" som tillverkades 1960-61. Vasen är formgiven är även den formgiven av Hjördis Oldfors. Tyvärr så var det ett nagg på vasen, men för 20 kr så tyckte jag ändå att den var värd att klippa till på. Nagget syns ju endast från en vinkel i vilket fall. Jag hittade även en liten skål av Mari Simmulsson på samma loppis för endast 15 kr. Har försökt tyda stämpeln undertill men är inte säker. Ser ut som 939 eller 969, men får inte detta att stämma med UE-boken. Någon av läsarna som kanske kan hjälpa mig?! Slutligen så hittade jag även en, för mig, lite udda Ekeby-vas. Är inte riktigt den stilen jag är ute efter när jag går på loppisar, men för 10 kr så kändes det dumt att inte klippa till. Vasen är märkt 2000 någonting. Efter hjälp av "Johanna" nedan, så är vasens stämpel identifierad som 2716. Formgivare ej angiven, men tillverkad 1932.


Jag var även en runda på en loppis i grannstaden där jag hittade ett fat/askfat formgivet av Hjördis Oldfors. Är märkt 5110 undertill och tillverkat 1957-58. Fatet ingår inte i någon namngiven serie.


På en bakluckeloppis så hittade jag ytterligare en stor "Gunilla"-kruka (nr 5). Denna gång en helt vit modell. Fick ge endast 40 kr för krukan, p g a att litet nagg i ovankant. Nu saknas bara storlek 4 i serien med Gunilla-krukor för att få en komplett serie. Krukan bredvid fick jag och frun av hennes snälla mormor, som hade den stående på vinden. En tjusig Rörstrand-kruka, med intakt orginalfat. Mycket uppskattat!!


Sista fyndet var två tjusiga ljusstakar från Ystad Metall i mässing. Har sett såna här i olika storlekar tidigare, men detta måste vara största modellen. Tidigare så har priset avskräckt, men 30 kr för paret kändes som ett givet köp!! Blev en fin present till svärföräldrar som tack för en härlig vistelse på Österlen.

På det hela taget en skön semester, med många loppisar, och även några fynd!!

5 kommentarer:

 1. den grönbruna vasen på andra bilden, är den lite lik den här?
  http://web.comhem.se/~u70416639/grafik//vas_ekeby_2716.jpg

  Där står dock inte formgivaren. bara Modell: 2716, Årtal: 1932-38, Höjd: 14,5 cm
  Och Vas för export.

  SvaraRadera
 2. Visst är det den!!

  Tack för hjälpen!!

  SvaraRadera
 3. Å jag har längtat efter inlägg från dig!
  Vilka fina semester fynd!

  Känner igen det där med loppisar, det märks att det går lite trend i det nu, för aldrig har det varit så svårt att fynda.
  Sedan tycker jag även att de som säljer börjar ta lite överpriser, i alla fall här i Sundsvall. Så fort det står UE, Gustavsberg eller Rörstrand under något så kostar det genast minst 300kr oavsett vad det är :(

  Märks det att jag har haft en dålig loppissommar? ;-)

  SvaraRadera
 4. Yvonne - tack för den fina kommentaren!! Lovar att det kommer vara tätare inlägg framöver :)

  Händer även här nere i södra Sverige att man stöter på försäljare med fantasipriser. Inte minst när de står på en torgloppis och vill ha bättre betalt än många antikaffärer. Själv så brukar jag vänligt ställa tillbaka föremålet och förklara att priset inte stämmer överens med försäljningsstället och många gånger skicket på föremålet. Finns de som accepterar detta, men många väljer att se det som en förolämpning och bli sura. Är ju givetvis en fri marknad, men många föremål köps i första hand av samlare och dessa vinner man inte via en sån attityd...

  PS. Loppissommaren är ju inte över än - än finns chansen kvar!!

  SvaraRadera
 5. Jag slår vad om en femma att den har numret 696 och hör till en serie av Maris från 1953...kolla in detta:

  http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?28055-Etikett-U-E-ID-Upsala-Ekeby-Mari-Simmulson-vas-693-1953-askfat-201-1953-54

  Enligt boken så är 696 okänd, men dekoren är samma som på vasen och fatet i inlägget, så det hör nog till samma serie :-)

  SvaraRadera