onsdag 10 augusti 2011

Helgens loppisfynd


Lördagens loppisrunda resulterade i några roliga tillskott till samlingen. Hos samma säljare hittade jag dels en vas ifrån Atterbergs serie "Somali" (Nr 2142, Tillverkad 1953-57) och dels en liten cigarettbägare ifrån Atterbergs serie för Åhlen&Holm. Fick ge 50 kr för paret, vilket kändes som ett bra pris.


Åhlén & Holm-serien (som saknar namn) har jag lyckats få ihop tre olika föremål i nu. En trevlig serie, som påminner ganska mycket om "Pepita", som jag också samlar på.


På samma loppis hittade jag ytterligare en kaffekopp till samlingen. "Helén", tillverkad av Rörstrand. 20 kr för kopp och fat. Har försökt hitta information kring tillverkningsår m m, men inte lyckats. Någon läsare som vet något om koppens ursprung?


Slutligen så köpte jag en signerad litografi av Oscar Reutersvärd. Som syntes i mitt förra inlägg är jag svag för Reutersvärds olika omöjliga figurer. Fick ge endast 20 kr för litografin. Ramen hade vi över sen tidigare. Passade ju väldigt bra ihop, eller hur?!

6 kommentarer:

 1. Verkligen fina fynd! Jag gillar Somali, det är en fin serie! Man ser verkligen släktskapet med den Gefle-kanna av Atterberg från 1954 som jag köpte på Tradera för några månader sen. Tack vare Somali fick jag en idé att det var Atterberg som gjort kannan, vilket senare kunde styrkas :-)

  Koppen du har är en senare variant av DM-modellen av Hertha Bengtsson, den har en annan fat-modell. Dekoren Helén har jag sett tidigare, men som vanligt är det svårt att hitta formgivare då det inte finns nån riktig dokumentation av Rörstrands bruksgods.

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för infon!!

  Är märkligt hur det varierar mellan de olika tillverkarna. UE verkar ha haft väldig koll på vem som formgivit vad, medans Rörstrand och andra större aktörer inte varit lika noggranna.

  SvaraRadera
 3. Den där Åhlén & Holm-serien är verkligen läcker! Jag har bara den lilla cigarettbägaren men skulle gärna ha ett fat också.

  SvaraRadera
 4. den namnlösa serien från åhlén&holm ser man rätt ofta tycker jag, men att den var namnlös och gjord för åhlén&holm visste jag inte. varje dag lär man sig något nytt. jag gillar dock pepita mer, gillar inte assymetri.. :)

  SvaraRadera
 5. oh fina!!:)
  själv älskar jag också loppisar!!
  speciellt när man gör nåt riktigt fynd!:)

  fin blogg du har!:D

  besök gärna vår blogg också: www.rorroomatte.blogspot.com !:)

  SvaraRadera