tisdag 23 augusti 2011

4 x Fanett T65


Förra veckan så hittade jag en annons utan bild där ett bord och fyra pinnstolar såldes. Har varit på jakt efter nya stolar till köket, så jag tyckte det lät intressant. Ringde säljaren som beskrev stolarna och bordet och bestämde mig för att chansa och klippa till. När vi väl skulle hämta stolarna var jag glad över att jag hade vågat chansa. 4 stycken Fanett plus ett Perstorpsbord för 400 kr känns helt klart överkomligt...


Samtliga stolar är märkta "Edsbyverken". Enligt senaste numret av "Retro" så ritades stolen "Fanett" av Lennart Karlstorp. Modellen Fanett T65 står dock Ilmari Tapiovaara bakom. (som även ritat "Mademoiselle", som vi hade sen tidigare). Ilmari formgav den nya varianten av Fanett 1955 och stolen tillverkades i olika varianter ända fram till 1970. Under den perioden hann 5 miljoner Fanett lämna fabriken.


Våra fyra stolar är i teakfanér, men de tillverkades även i ek och björkfanér. Enligt VDN (Varudeklarationsnämnden) så fick stolarna högsta betyg både vad gäller materialbeskaffenhet, hållbarhet och utförande, när de kontrollerades. Samma betyg gäller än idag!


11 kommentarer:

 1. vilken himla tur du hade - grattis! jag köpte mina Fanettstolar (lite slarvigt vitmålade) för 700 kr/styck!

  SvaraRadera
 2. Verkligen ett lyckokast! Dom är riktigt snygga!

  SvaraRadera
 3. Bara att gratulera, de är grymt snygga i teakfanér! Jag har två gulmålade med rundat ryggstöd som jag fyndade i grovsoprummet. ;)
  Vad har bordet för mönster på skivan?

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarerna!

  Trillivippa - vilket roligt sopfynd! Då måste det vara modellen som enbart kallas "Fanett", eftersom ryggstödet är runt?

  SvaraRadera
 5. Hej, jag har bara en fråga som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. jag har kommit förbi en sittande björn från ue. vit och jag tror den är gjord av vicke lindstrand. den är stor (typ 25cm eller ngt tippar jag på). felfri. Den kostar 300 kr och min fråga är helt enkelt vad som är rimligt att betala för en sån.. tacksam för svar!!

  SvaraRadera
 6. Vet inte exakt vilken figur du menar, men gissar att det är denna:

  http://www.tradera.com/Vit-bjorn-Vicke-Lindstrand-auktion_341146_136949602

  Priset är ju alltid en individuell bedömning. Om det är ett föremål du gärna vill ha och har letat länge efter, eller om det bara är något som du tror är en bra affär m m.

  Googla på föremålet så hittar du flera olika auktionspriser, som ger dig en indikation på vad det normala försäljningspriset är.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. okej! tack för snabbt svar!!

  SvaraRadera
 8. Verkliga fyndstolar. Jag såg 2 på Hötorget i dåligt skick och de kostade 400 kronor.

  SvaraRadera
 9. Vilket kap!
  Vi har ar en hel och en lite trasig ärvd Fanett och dom är gråmålade (förutom sitsen) sen jag såg dom första gången, men fina ändå.

  SvaraRadera
 10. Intressant! Far har kvar två stolar som var i dåligt skick. Jag tyckte först att han skulle slänga de och köpa nya pinnstolar. Nya är inte gratis...så jag plockade sönder de gamla,slipade ner, skruvade ihop och lackade de! Man får bara vara vääldigt försiktig när man slipar sitsen(faner...)! Blev inte så dumma...

  SvaraRadera