måndag 23 september 2013

Ett och annat fynd blir det...


Det smyger sig in i små fynd här och där, som aldrig riktigt hinns med att visas upp på bloggen. Detta inlägg är därför tänkt som ett litet "uppsamlingsinlägg" där en mängd olika inköp från i somras visas upp. Först ut är ovanstående lampa från Carl Thoré Design. Jag kände igen namnet från ett nummer av Hus & Hem Retro (nr 3, 2012), så jag klippte till på lampan på en loppis. Som många kanske redan känner till är lampan producerad av Granhaga Metallindstriuer och formgiven av Sigurd Lindqvist. Namnet "Carl Thore" kommer ifrån en produktpresentation, där en inköpare undrade vem som formgivit lamporna, och Sigurd slängde ur sig "Carl Thore", vilket var hans två mellannamn. Väldigt kreativt och en rolig liten anekdot. Från Hus & Hem har jag kunnat utläsa att det fanns en lampserie som heter Trava, men denna modellen är lite annorlunda jämfört med dem. Är det någon läsare som känner igen eller vet vad modellen heter? Skulle vara kul att få ett namn.


För några veckor sedan köpte jag ovanstående "Kobra"-telefon. Har nästan helt slutat fråga säljare vad de vill ha för dessa telefoner, när man ser dem på bakluckeloppisar och liknande. De flesta säljare har helt orimliga prisbilder på dessa telefonerna. Nästan alla vet vad det är de säljer och många lever kvar i tron att de är värda en dryg tusenlapp. Var flera år sedan priserna var så höga, men det verkar inte ha nåt ut till de rutinerade loppissäljarna (som oftast har en eller två Kobra stående på sina bord och som ingen köper...). I alla fall så gillade jag färgen på denna, som är lite roligare än den gråa och gul/vita. Priset om 175 kr var även det helt ok. När jag köpte den var packningen undertill trasig, men som tur var hade jag en extra sådan hemma, så nu är den hel och fin igen!


Ovanstående säl från Arabia av Lillemor Mannerheim för WWF fyndades för en guldpeng för några veckor sedan. Får erkänna att när jag köpte den trodde jag att det var en Lisa Larsson jag köpte. Ville inte stå och kolla för länge på signaturen för att inte göra säljare eller andra köpare nyfikna...


En tidig morgon i Lund hann jag först på att köpa ovanstående fina röda "Hinken" av Per Sundstedt (många som var intresserade!). Har hittat några sådana genom åren, men aldrig en röd! Fick ge en hundring, vilket jag tyckte var ett bra pris. Bilden är inte den bästa, men det beror på att jag inte kan ta en ny, då lampan redan har getts bort till min lillebror och hans fru i inflyttningspresent.


"Ofir"-lyktor från Atelje Lyktan dyker upp ibland, och är något som jag alltid köper om priset är vettigt. Har haft lite olika färger, men dessas i ren metall har jag aldrig sett innan. Jättesnygga!! Priset om 10 kr var också helt ok.


Nåt som jag önskar att jag kunde hitta oftare på loppisar är snygga tavlor. Brukar hålla utkik, men är väldigt sällan som jag hittar något som jag tycker är intressant och fint nog att ta hem. Denna litografi gillade jag dock och för 20 kr var den ett givet köp! Konstnären heter Ralf Petterson och är gjorde 1978. Mitt exemplar är nummer 35 av 325.


Serien "Pop" från Arabia har jag sedan tidigare tre blåa kaffekoppar ifrån, men denna gula variant är nästan snyggare. Fick ge en guldpeng för den udda kaffekoppen en tidig i Lund i somras.


Ovanstående katt köpte jag för en femma på en idrottsloppis i tron att den eventuellt kunde vara designad av Gunnar Ander. Har googlat sedan dess men inte hittat någon dokumentation som skulle styrka min teori. Om någon läsare vet mer är jag väldigt tacksam för all hjälp!


"Carnaby"-vasen från Holmegaard passar fint i String-pockethyllan. Hade turen att hitta en ny pockethylla i kartong för endast 40 kr. Inte direkt en färg som vi hade valt om vi skulle köpt en helt ny hylla i butik, men när vi väl fick satt upp den så passade det jättefint i vår hall. Ibland hjälper loppispriser till att göra andra val än vad nyinköp gör!


Jag köper alltid assietter/fat m m från Kastelhelmi-serien från Ittala om jag får möjlighet. Sedan jag fick lagat kakfatet som jag visat tidigare, har jag varit på jakt efter matchande små assietter. Hittade en hel hög för bara 20 kr för någon vecka sedan, så nu är vi redo för kaffegäster.


En fin Atterberg-vas för Ekeby har det också blivit i sommar. Den är ca 25 cm hög. Vad jag kunnat utläsa har serien inget namn.


Jag brukar normalt inte köpa kaffekannor på loppisar, men jag gillade verkligen teakhandtaget på denna kannan ifrån Nils-Johan. Modellen heter "Hollywood" och är tillverkad på 60-talet. När jag köpte kannan var den helt täckt i gammal smuts. Hoppades att den skulle bli fin bara fick tvättat av den ordentligt, men tyvärr verkar någon ha använt den direkt på spisplattan, för den rostfria ytan har fått någon form av missfärgning längst ner mot botten. Verkligen synd!


Slutligen så vill jag visa de fina assietterna från Lillemor Mannerheims serie "Solros" för Gefle. Hittade dessa i början av sommaren, men har glömt att visa upp dem. Inte helt vanliga vad jag kunnat förstå utifrån försök att googla fram bilder/prisuppgifter. Fick betala 40 kr per assiett om jag minns rätt. Totalt köpte jag 6 stycken.

En brokig samling från sommarens alla loppisturer. Nu känns det som att hösten är här och med den lite färre loppisar, men å andra sidan också lite lugnare helgmorgnar :)


4 kommentarer:

 1. Fina grejer! Köpte nyligen en likadan lampa som du, fast röd, på Tradera. Behövde något trevligt till sovrummet och det fick bli den så länge. Vet dock inget om vad lampan heter... Annars tycker jag Carl Thore-lamporna är trevliga, fast de har gått upp mycket i pris. Har även en vit lampett som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst e dom snygga! Syns inte så bra på bilden, men lampan är blank på utsidan och orange på insidan. Har inte hunnit koppla in den i mörker än, men kan tänka mig att det är väldigt snyggt!

   Radera
 2. Hej jag har följt din blogg ett bra tag (riktigt bra jobb, minst sagt båda UE bloggarna är bland mina favoriter) men även skrivit en egen och kom nyligen på att juste ja...folk "ska" ju läsa den också kanske, så jag frågar runt lite bland folk jag har i min blogglista i hoppet om att ni kan kasta in en liten Designpiraten länk :)

  Trevlig kväll

  SvaraRadera