tisdag 12 maj 2009

"Granit"?!


Har ju tidigare visat de två vaser som jag haft ifrån "Granit"-serien, formgiven av Hjördis Oldfors. Kom över ytterligare en vas, som jag tror räknas till "Granit"-serien. Den nya vasen (framme till höger) är endast märkt "UE Sweden" undertill. D v s den saknar både siffer- och konstnärsstämpel.

Just "Granit-serien" var väldigt populär som reklamföremål för olika föremål (askfat, tändare, cigarettbägare m m). Framförallt så stöter man ofta på askfat i denna serie som är stämplade med företagsnamn i botten. Ovanstående vas ingick därför med stor säkerhet i reklamartiklarna inom "Granit-serien". Är dock inte säker, så ifall någon läsare har mer information så är det välkommet!!

Tycker hur som helst att vasen är väldigt fin, även om den kanske inte riktigt passar in med de övriga två. Gör sig i så fall bättre med de Hyonsyn Rhee vaser jag visat innan, som har samma form.

4 kommentarer:

 1. Denna ingick i någon kundserie, vilken vet jag inte. Har precis som du, min tillsammans med "Granit".

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren!

  Funderade lite kring märkningen "UE Sweden" - tyder ju på att det eventuellt är en serie som även användes för export?!

  SvaraRadera
 3. Nej, UE har alltid märkt "UE Sweden" (när man skrivit så). Se bara på den vanliga cirkelformade djupstämpel man använde på 50-talet.
  Exportgods är märkt med en tryckt svart stämpel. Ska lägga ut en bild på bloggen snart.

  SvaraRadera
 4. Ja, du har helt rätt. Vet inte vad jag tänkte på.

  Var väl det att stämpeln ser annorlunda ut än normalt. Ska bli kul att se stämplen på din blogg!

  SvaraRadera