torsdag 24 september 2009

Upsala Ekeby - en historisk återblickHittade i veckan ett gammalt nummer av Antik & Auktion från 1984, med ett specialreportage om "Upsala-Ekebys come-back". Tyckte det var intressant att läsa om hur Upsala-Ekeby keramiken då började bli mer och mer intressant som samlarobjekt, enligt journalisten. Vid den här tiden så fanns inte den s k "UE-boken", vilket innebar att kunskapen om UE-keramiken inte var lika välspridd.Reportaget visar upp Berndt Erikssons privata samling av UE-föremål. som 1984 uppgick till ca 250 olika föremål. Det jag tycker är intressant är att hela reportaget fokuserar på UE:s produktion från tidigt 1900-tal. Det finns i stort sett inga föremål från företagets, i min mening, verkliga guldår, 40-60-talet. Visar väl bara att smak och tycke förändras över tiden och att det under 80-talet var annat som gällde.


Finns en del prisangivelser i artikeln och man kan konstatera att man som hängiven samlare i början av 80-talet, verkligen kunde göra fynd, med dagens priser mätt!! Roligt att få en inblick i historik kring UE-samlande och konstatera att utbud och efterfrågan hela tiden ändras.

Man är ju även lite nyfiken på ifall Berndt Eriksson har fortsatt samla UE-keramik och i så fall hur stor samlingen är idag...

3 kommentarer:

 1. Kommenterar nått annat en artikeln.

  Fick lite förhandsbilder övermailade från Grödingekillarna från UE-utställningen från Höganäs.
  Jag kan säga att det är något alldeles extra!
  Grattis, alla ni som kan/ska åka dit.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt!!

  Skall ditt på söndag och kommer givetvis rapportera från mitt besök!

  SvaraRadera
 3. Gamla antiktidningar är verkligen bland de bästa fynd man kan göra. Kul att hitta en så långt tillbaka som 1984!

  SvaraRadera