måndag 26 januari 2009

Charles & Ray Eames


Charles och Ray Eames olika möbler - framförallt deras stolar - har länge varit något som jag varit intresserad av. Har läst väldigt mycket om designparet, som inte enbart formgav möbler, utan även var verksamma som arkitekter och filmskapare och konstnärer.

Sedan några år tillbaka har jag sparat för att kunna köpa några av mina favoriter. Har hittat en kontakt i min hemstad som importerar stolarna från USA, och som dessutom inte tar samma hutlösa priser för dem, som man kan tvingas betala på Lauritz.


Det som jag tycker är kul är att det går att se samband mellan stolarna. Under andra världskriget så jobbade paret Eames mycket med formgivning och böjning av plywood. Bland annat så tillverkade de sitsar i plywood för flygplanen i amerikanska armén. Även deras "Leg splint" blev en stor succé. En formpressad stödskena i plywood för soldater som skadat/brutit benen. Efter kriget så använde sig paret Eames av tekniken från leg splinten för att kunna pressa och formge deras kända stolar i plywood. LCW och DCW (Dining chair wood) blev stora succéer. Tekniken från formpressning av plywood tog paret även med sig då de började tillverka stolar i glasfiber - vilket resulterade i DAR och RAR-stolarna.
LCW - Lounge Chair Wood - är nyproducerad, medan gungstolen (RAR - Rocking Armchair) och stolarna (DSR - dinning sidechair) är vintage. De båda glasfiberstolarna är tillverkade av Herman Miller, som var licensierad tillverkare i USA. I Europa tillverkades (och tillverkas fortfarande) stolarna av Vitra. Detta innebär att stolarna från Vitra är vanligare på marknaden i Sverige. Formarna för stolarna skiljde sig dock något åt, vilket gör att man kan se skillnad på en "Vitra" och "Herman-Miller" stol.

Glasfiberstolarna går att få med flertalet olika benställningar, men det i min mening snyggaste alternativet är "dowel legs", som är en kombination av trä och stålben. Även gungställningsalternativet är väldigt fint. En rolig detalj är det faktum att alla anställda hos paret Eames som blev föräldrar fick en RAR för att ha och kunna sitta och amma i.

Ifall man vill ha en Eames-stol idag så kan man köpa en vintage på auktion, Ebay, Tradera eller liknande. Man kan även köpa en nyproducerad via Vitra i någon möbelaffär. Vitra säljer dock inte stolarna i glasfiber längre, utan endast plast. Ett annat alternativ är då Modernica, som köpte Herman Millers originalpressar, då dessa slutade tillverka RAR/DAR, och som numera säljer nyproducerade glasfiberstolar i flera olika färger. Finns affärer i Sverige som är återförsäljare även av dessa modeller..

6 kommentarer:

 1. Hej, är intresserad av DSW stolen, med träben, din kontakt lät intressant, om du kan ta hem stolar ?

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Är också intresserad av kontakt-uppgifter till en svensk Modernica-återförsäljare.

  Mvh
  Patrik

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Återförsäljaren av Modernicas stolar i Sverige heter

  www.decoscope.se

  Tyvärr så verkar priserna ha gått upp även på de nyproducerade modellerna, så ett förslag är att även söka på Blocket etc på "Eames" och först kontrollera vad ett par äldre stolar kostar.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Hej,

  hade du en annan kontakt som importerar vintage stolar ifrån USA eller var det www.decoscope.se?

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Vad jag vet så säljer Decoscope endast nya stolar?! Jag har köpt vissa av mina stolar via en kontakt, men han säljer tyvärr inte längre.

  Enda tipset är att kolla Blocket, där en del Eames-stolar säljs.

  SvaraRadera
 6. instagram.com/mcmstockholm brukar kunna fixa.

  SvaraRadera