fredag 1 januari 2010

"Corso"-trio från Atterberg...


Årets första inlägg visar min samling av föremål från "Corso"-serien, som Ingrid Atterberg formgav redan 1954. På bilden ovan syns (från vänster till höger): Vas 2148 (19,5 cm hög), bägare 2148 samt vas 2151 (12,5 cm).

Finns totalt 10 st föremål i serien, så finns mycket kvar att samla. Har tyvärr lyckats börja med de minsta föremålen, så en eventuell komplettering kan bli dyr :)

Är dock väldigt förtjust i den här serien. Atterbergs olika serier varierar väldigt mellan åren och det är inte allt som faller mig i smaken, men hennes tidiga serier i mer grafiska mönster hör till favoriterna! Har ni någon favorit hos Atterberg?

8 kommentarer:

 1. Jag har också några delar ur serien, två små bägare och ett litet fyrkantigt fat. Jag gillar serien, den är geometrisk och enkel samtidigt som den är osymetrisk i mönstret med färgklickarn på ett sånt sätt att den blir spännande!

  Vad tror/tycker du att man kan ge för en sån vas som den högsta på bilden? Jag har sett en till salu, men vet inte om det är billigt eller dyrt, det är ju ingen stor vas direkt.

  SvaraRadera
 2. Svårt att säga...jag gav 20 kr för min på loppis, men det är kanske inte riktigt rådande marknadspris. Du får väl prova att sälja den på Tradera och se vad du får? Skulle gissa på dryga hundralappen i allafall.

  SvaraRadera
 3. Hahaha...i så fall måste jag köpa den först...priset du gav är väl i nivå med där mina andra köp legat, dom ville ha en hundring för denna, inte jättedyrt, men man vill ju alltid fynda...jag köpte en Cardus-skål av Maris och en jättestor Reffla glasskål av Arthur Percy istället, riktiga fynd!

  SvaraRadera
 4. Ajdå - missade att du ville köpa inte sälja :)

  SvaraRadera
 5. Jag kollade idag igen, den stod kvar, men såg nu att den hade en nagg, så 100 kr är väl en typisk prissättning av Myrorna, ingen urskiljning om det är nagg eller ej...inget köp med andra ord!

  SvaraRadera
 6. Corso är en av mina favoritserier men äger tyvärr inget ur den. Men någon gång kanske...

  SvaraRadera
 7. bor i Österrike och har mina UE-saker uppradade överallt i ...lägenheten. 3"Corso" askkoppar(?) och den minsta vasen. Har även en vas som ser ut som en butelj, samma färger men de "rinner" fraan flaskhalsen..... samma konstnär, serie???????????

  SvaraRadera
 8. Hej "Anonym",

  Vad roligt att du har hittat till ming blogg! Jag misstänker att även kruset/buteljen som du beskriver är formgivet av Ingrid Atterberg. Hon har en serie som ser ut just så som du beskriver. Hittar tyvärr ingen bild på den just nu, men ett sätt att få veta är ifall du försöker tyda stämpeln undertill. Ingrids verk har ofta en stämpel där sifferstämpeln börjar med 2. Hennes signatur är ju "Abg".

  Kanske en hjälp för att identifiera din vas. Annars så går det bra att ta en bild och maila mig på mailen ovan, så skall jag försöka hjälpa dig.

  Mvh

  SvaraRadera