lördag 16 januari 2010

Referenslitteratur kring UpsalaEkeby...


Tänkte i detta (och nästa) inlägg fokusera på hur man som nybliven eller erfaren UE-entusiast kan hitta mer kunskap och information kring sitt samlarområde. Även för den som inte är hängiven UE-samlare, så kan det vara av intresse att få veta mer om sitt loppisfynd m m.

När man väl samlat ett tag så tar man viss kunskap för given, men för den som är helt ny så är det inte helt självklart att man vet vad "UE-boken" är för något. Dröjde några veckor innan jag fick nyss om denna, som är ett måste som UE-samlare. Boken innehåller uppgifter om de olika konstnärerna och deras verk. Finns även listor över de olika stämplarna och vem som ligger bakom vilken stämpel m m. En verkligt tillgång, inte minst på loppisar m m om man är osäker på vem som formgivit en vas etc. Boken är slutsåld, men går ibland att få tag på via Tradera eller antikvariat m m. Om man inte vill köpa boken, så finns det även en nätversion, som är väldigt bra. Hittas på www.upsala-ekeby.com...



Utöver denna bok så finns det även annan litteratur kring Upsala-Ekeby. Ovanstående bok bär titeln "Upsala-Ekeby 1886-1978: en historik i ord och bild om ett bruk". Boken innehåller många bilder på föremål från Upsala-Ekeby, samt information om de olika konstnärerna. Går att beställa från bokus.com mm.


Denna bok är, som titeln antyder, inriktad på fem av UE-konstnärerna. Vicke Lindstrand, Mari Simmulson, Ingrid Atterberg, Hjördis Olfors och Anna-Lisa Thomson. Är väl mer en "coffe-table book" än ett uppslagsverk, men innehåller många fina bilder på föremål som man inte ofta ser, så ändå rolig att ha hemma.


Slutligen så tänkte jag tipsa om olika antiktidningar, som genom åren har gjort en del reportage om Upsala-Ekeby och samlare av UE. Går ofta att hitta billigt på loppisar eller i antikaffärer. Bara att bläddra igenom högar med Antik & Auktion eller Antikvärlden, så hittar man ofta något reportage till slut!

Senaste reportaget, som jag känner till, var i Antikvärlden, nr 1, 2010. Går kanske fortfarande att få tag på/beställa? Ett intressant reportage om Barbro Råsbrant, som är en hängiven UE-samlare och även en av personerna bakom UE-sällskapet.

Har ni några ytterligare tips på var man kan fördjupa sin kunskap kring UE? Skriv gärna och kommentera...

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar